Luuk Zonneveld nieuw algemeen directeur van Vredeseilanden

Luuk Zonneveld neemt op 30 juni 2008 officieel het roer over van Jan Aertsen, die de organisatie in de voorbije 19 jaar geleid heeft. Jan blijft in dienst bij de organisatie om de vernieuwde opdracht van Vredeseilanden verder mee te ontwikkelen en uit te voeren. De komende maanden neemt hij echter een sabbatical.


Gelieve dus uw adresboek aan te passen.

U kan Luuk contacteren via volgend e-mail adres: luuk.zonneveld@vredeseilanden.be
Van maandag tot donderdag is hij op het kantoor van Vredeseilanden in Leuven telefonisch te bereiken op: 016/31 65 84 

“Het is voor mij een eer om tot Algemeen Directeur van Vredeseilanden te zijn benoemd,” zegt Zonneveld. “Door zeer duidelijk te focussen op de familiale landbouw heeft Vredeseilanden op dit vlak een belangrijke expertise opgebouwd. Daarmee draagt de organisatie succesvol bij aan de duurzame verbetering van de voedselzekerheid in het Zuiden – een thema dat gezien de huidige voedselcrisis in ontwikkelingslanden helaas uiterst actueel is.”

“Bovendien getuigt Vredeseilanden van innovatie-kracht,” stelt Zonneveld. “De organisatie slaagt er bijvoorbeeld in om bedrijven te overtuigen om in de kleinschalige landbouw in het Zuiden te investeren, daarnaast speelt Vredeseilanden een prominente rol in campagnes waarbij de link wordt gelegd tussen de situatie van boerenfamilies (producenten in het Zuiden) en de rol van consumenten (in Noord en Zuid). Opvallend is dat Vredeseilanden er ook in slaagt, om samen met andere organisaties, talloze jongeren voor de ontwikkelingsproblematiek te interesseren.”

“Het is een behoorlijke uitdaging om in de voetstappen te treden van mijn voorganger Jan Aertsen,” meent Zonneveld. “Onder zijn visionaire leiding was Vredeseilanden telkens weer haar tijd vooruit in haar steun aan duurzame landbouw in Zuid en Noord.”

Jan Aertsen : “Duurzaamheid is nu hét verhaal. We moeten daar op inzetten: de civiele samenleving waar Vredeseilanden bij hoort, de overheid, het bedrijfsleven, … Met Luuk Zonneveld haalt Vredeseilanden de ervaring binnen die we zullen nodig hebben om die nieuwe uitdagingen aan te pakken. Ik laat de organisatie met een gerust hart in zijn handen. ”

Luuk Zonneveld

Zonneveld was Managing Director van de wereldwijde koepel van Fair Trade, Fairtrade Labelling Organizations (FLO) International in Bonn, Duitsland. Onder zijn leiding werd het wereldwijde zegel voor Fair Trade ingevoerd, werd de kwaliteit van de certifiëring zodanig ontwikkeld dat FLO als eerste certifieerder van sociale ontwikkeling ter wereld ISO-accreditatie ontving, verachtvoudigde de wereldwijde omzet van Fair Trade, en won de organisatie in 2003 de Koning Boudewijn Prijs voor Ontwikkeling.

Zonneveld heeft een uitgebreide managementervaring in Noord en Zuid. Na enige jaren als journalist door Afrika en Azië gereisd te hebben, werkte hij vijf jaar bij Fair Trade Original in Culemborg, waar hij o.a. Fair Trade Assistance vzw concipieerde en opzette, voor de bedrijfsmatige ondersteuning van producenten in ontwikkelingslanden.

Na nog eens vijf jaar bij de Duitse Heinrich-Böll-Stiftung, waar hij de afdeling Ontwikkelingssamenwerking opbouwde, leefde hij 3,5 jaar in Cuba als manager van het programma van zeven Oxfam-organisaties op Cuba zelf, in Haïti en in de Dominicaanse Republiek.

Voordat hij bij FLO begon, werkte Zonneveld een jaar als Programma-Coördinator bij de Heinrich-Böll-Stiftung in Brussel. De afgelopen maanden werkte Zonneveld als consultant, onder andere voor de Belgische organisatie CompenCO2.

Zonneveld is in Nederland geboren, maar bracht zijn jeugd en studietijd door in België, Frankrijk, Duitsland en de VS. Hij heeft diploma’s in sociologie, psychologie, economie en marketing. Zonneveld is 51 jaar, is getrouwd en heeft twee kinderen.

Deel dit artikel