MAS van Evo Morales wint ook de verkiezingen voor de Grondwetgevende Vergadering

Het Movimiento Al Socialismo (MAS) van president Evo Morales heeft na de telling van zo’n 90% van de stemmen dik 55% van de steun van de bevolking gekregen voor deelname van haar kandidaten in de Grondwetgevende Vergadering. Ondanks deze overwinning was de uitslag toch wat teleurstellend voor Morales die gerekend had op een hoger percentage van de stemmen.  

 


Evo Morales hoopte op 80% van de stemmen waarmee het MAS de Grondwetgevende Vergadering bijna volledig zou kunnen controleren. Daarvoor is een tweederde meerderheid nodig wat neer komt op 170 leden. Voorlopig blijft het MAS echter steken op zo’n 134 van de 255 leden. De meer rechts georiënteerde oppositiepartij PODEMOS is tweede geworden en zal met naar schatting 64 leden ook een behoorlijk aandeel hebben in de Grondwetgevende Vergadering.

Bolivia stemde op 2 juli ook over departementale autonomie door middel van een referendum. De tegenstanders wonnen ternauwernood van de voorstanders met 54% van de stemmen. Zoals verwacht waren in de departementen van het laagland van Bolivia de voorstanders in de meerderheid en wonnen in het hoogland de tegenstanders van departementale autonomie.

Evo Morales, zelf een tegenstander van verregaande departementale autonomie, gaf aan de winst van de voorstanders, waaronder het economisch sterk ontwikkelde departement Santa Cruz, te respecteren. Het is aan de Grondwetgevende Vergadering, die 6 augustus zal worden geïnstalleerd in de hoofdstad Sucre, om op basis van de uitslag van het referendum te beslissen over departementale autonomie in Bolivia.

 

Bronnen: www.bolivia.com  / www.terra.es

Solidagro DOOR:

Deel dit artikel