Mensenrechtenschendingen in de Filippijnen – NGO-delegatie protesteert

“Het leven is het niet waard om geleefd te worden, als je niets hebt dat het waard is om ervoor te sterven”, woorden van Norman Bocar: advocaat, milieuambtenaar en mensenrechtenactivist in de Filippijnen. Op 1 september werd hij vermoord op het eiland Samar door onbekenden. Norman Bocar was voorzitter van SRAP, al jarenlang partner van Bevrijde Wereld, een Vlaamse NGO voor ontwikkelingssamenwerking. Drie dagen geleden wachtte 7 landloze boeren hetzelfde lot, neergeschoten door Filippijnse militairen. De NGO-beweging luidt de alarmbel.

 

De Filippijnse Ambassade stemde toe een delegatie van Bevrijde Wereld, 11.11.11 en Progress Lawyers Network te ontvangen. Deze en andere organisaties zijn zeer bezorgd om het groeiende aantal moorden en andere mensenrechtenschendingen op Filippijnse activisten, politici en journalisten. Zij zijn reeds jaren actief zijn in de betrokken gebieden en zien schendingen van de mensenrechten hand over hand toenemen. De betrokkenheid van het Filippijnse militairen bij de straffeloze moorden kan nog amper worden ontkend.

 

Bevrijde Wereld overhandigde daarom op 24 november een protestbrief aan de Filippijnse ambassade in Brussel, waarin wordt aangedrongen op een onpartijdig en onafhankelijk onderzoek naar de moord op Norman Bocar. 11.11.11, de koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging bekrachtigde deze eis. Bevrijde Wereld werkt al jarenlang rechtstreeks samen in de lokale boerengemeenschappen met SRAP, een Filippijnse NGO waarvan Bocar het voorzitterschap bekleedde. Door coöperatieven op te richten, konden de plaatselijke boeren zich verenigen tegen de macht van de grootgrondbezitters. Dit verzet werd hem en vele anderen fataal.

 

 

 

Mevr. Anamarie Morales, zaakgelastigde van de ambassade, nam de protestbrief aan. Zij verklaarde dat de Filippijnse overheid wel degelijk bezorgd is om het mensenrechtenprobleem en ontkende dat de overheid betrokken zou zijn bij de moorden of dat er sprake zou zijn van straffeloosheid.

 

Jo Dereymaeker, advocate bij Progress Lawyers Network (PLN), overhandigde de zaakgelastigde daarop haar ooggetuigenverslag van de Internationale Solidariteitsmissie, waaraan ze in augustus deelnam. Ze rapporteerde schokkende getuigenissen van boeren over intimidatie, arrestaties, martelingen en moorden door het Filippijnse leger. Eén lokale burgemeester kwam met harde bewijzen op de proppen. Hij onderschepte een legerdocument met een lijst van “target personalities” in zijn gemeente. Zijn eigen naam stond op de lijst vermeld …

 

Bevrijde Wereld overhandige Mevr. Morales tevens de beschikbare informatie over de meest recente moord in Palo op het eiland Leyte vlakbij Samar. Op 21 november verzamelden voor dag en dauw meer dan 40 landloze boeren om zich voor te bereiden op het nieuwe plantseizoen. De Filippijnse overheid had hen een nieuwe akker van een lokale grootgrondbezitter toegewezen. Om dit heuglijke feit in de kijker te zetten, wilden ze die grond voor het oog van de lokale pers voor het eerst bewerken. Vlak na hun samenkomst namen militairen hun hut onder vuur. Zeven leden van de boerenorganisatie, onder wie een zwangere vrouw, lieten het leven. Tien anderen liggen zwaargewond in het ziekenhuis. Het Filippijnse leger beweert dat het niet om een boerenorganisatie, maar om gewapende rebellen ging. Getuigenissen en de lokale burgemeester spreken dit tegen en ook de lokale pers pikt de uitleg van het leger niet. De Asian Human Rights Commission schaarde zich eveneens achter het protest.

 

Kris Vanslambrouck van 11.11.11, de koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging, sprak de bezorgdheid uit van de hele beweging over de mensenrechtensituatie in de Filippijnen en de ogenschijnlijke straffeloosheid voor de daders, gezien er zelden of nooit onderzoeken tot veroordelingen leiden. Hij haalde het voorbeeld aan dat terug te vinden is in het jaarrapport 2005 van Reporters without Borders: tussen 1984 en 2004 werden 55 moorden op journalisten gerapporteerd, volgens de politie werden in 19 gevallen de verantwoordelijke(n) gevonden, maar in geen enkel geval kwam het tot een veroordeling door een rechtbank. In 2005 werden nog eens 9 journalisten vermoord. Hij drukte Mevr. Morales op het hart deze bezorgdheid ernstig te nemen. 

 

Mevr. Morales trok de bewering in twijfel dat er een groeiend probleem van mensenrechtenschendingen zou zijn. Ze verklaarde tevens dat standrechtelijke executies geen politiek zijn van de Filippijnse overheid, en dat het gerecht zijn werk zal doen. Zij vroeg begrip voor het gebrek aan middelen waarmee de gerechtelijke instanties moeten werken en waardoor onderzoeken soms lang aanslepen. De delegatie antwoordde dat de Filippijnse overheid wel middelen heeft, maar dat er verkeerde prioriteiten gesteld worden. Zo gaat een zeer groot deel van het Filippijnse budget naar buitenlandse schuldaflossing en naar het leger. De bewering dat er geen groeiend probleem van mensenrechtenschendingen is in de Filippijnen gaat in tegen alle rapporten van Filippijnse en internationale mensenrechtenorganisaties.

 

Mevr. Morales beloofde tenslotte de NGO’s op de hoogte te houden van de vorderingen in het onderzoek naar de verschillende zaken. Bevrijde Wereld, 11.11.11. en PLN zullen haar belofte helpen houden en blijven de situatie op de voet volgen. 
 
 
Nuttige link: eerder artikel van Bevrijde Wereld over de moord op Norman Bocar.

Solidagro DOOR:

Deel dit artikel