Middenveld vraagt KBC investeringen uit steenkool terug te trekken

parispledgeOp 22 augustus deed Thomas Leysen, voorzitter van de KBC, een opmerkelijke uitspraak in De Standaard. Hij zei dat hij “persoonlijk niet meer zou investeren in steenkool. Steenkool heeft de grootste CO2-uitstoot en moet er absoluut uit.”

Elf organisaties, waaronder 11.11.11, moedigen de voorzitter aan die uitspraak in de praktijk om te zetten.

Middenveldorganisaties van de Bankwijzercoalitie (11.11.11., ACV, CNCD-11.11.11., FairFin, Oxfam Solidariteit, Réseau Financité) en BankTrack, Climate Express, Inter-Environnement Wallonnie, SOS Faim, en WWF-België beamen ten zeerste de bijdrage aan het publieke debat over steenkool als niet-duurzame energiebron. De elf organisaties moedigen KBC nu aan om de uitspraak van voorzitter Thomas Leysen in beleid om te zetten.

Paris Pledge

Wereldwijd neemt de vraag naar desinvestering uit steenkool sterk toe. Eerder dit jaar zagen we een verbintenis tot desinvestering van het Noorse overheidspensioenfonds.

Zes eilandstaten in de Pacifische Oceaan vragen naar een wereldwijd moratorium op steenkoolmijnen en in augustus slaagden meer dan duizend klimaatactivisten erin de Garweiler bruinkoolmijn in Duitsland binnen te dringen. Het was meteen één van de grootste gemeenschappelijke klimaatacties in Europa. 

In de aanloop naar de belangrijke klimaatconferentie in Parijs lanceerde de organisatie BankTrack de ‘Paris Pledge’. Een groot aantal organisaties vraagt wereldwijd aan banken om de pledge te ondertekenen en op die manier aan te geven dat ze zich zullen terugtrekken uit de steenkoolindustrie. Ook 11.11.11 ondersteunt  deze actie.

De daad bij het woord voegen

In deze context kunnen de Belgische banken niet achterblijven. De uitspraak van Thomas Leysen is veelbelovend en leidt tot de vraag wat dit betekent voor het investeringsbeleid van KBC. De grens van 2 graden opwarming respecteren vergt een omvangrijke en snelle energietransitie en daarin spelen investeringen een cruciale rol.

Bankwijzer, 11.11.11 en de andere voorgenoemde middenveldorganisaties namen daarom het initiatief om in een brief aan KBC niet enkel het pleidooi tegen investeringen in steenkool te ondersteunen, maar van de gelegenheid gebruik te maken om de toekomst op de kaart te zetten: hernieuwbare energie.

We begrijpen dat deze stap niet vanzelfsprekend is voor een grootbank, maar de realiteit is dat de klimaatwetenschap kordate maatregelen voorschrijft. We hopen op een positief antwoord van KBC.

Steun dit belangrijke werk van 11.11.11, doe een gift

Omwille van verwerkingskosten, is het toegestane minimumbedrag € 10

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels