Migratie werkt als we het laten werken

Klik hier voor een grotere foto

De jury van De Standaard Solidariteitsprijs verkoos dit jaar de advertentie van 11.11.11 als winnaar.

Het is een bekend beeld: vluchtelingen die door ons moeten gered worden. Wij zetten het beeld op zijn kop: de migrant kan ook onze redding zijn. Net zoals Red Bull je geen échte vleugels geeft, is dit natuurlijk een overdrijving van de werkelijkheid.

Met deze vondst zette communicatiebureau Absoluut een creatieve megafoon op ons dossier rond arbeidsmigratie. Daarin tonen we aan hoe migratie een positief verhaal is. Een verhaal dat goed is voor de herkomstlanden, de migrant en voor ons. Wij zijn ervan overtuigd dat migratie werkt als we het laten werken. Met deze prijs worden we in onze houding gesterkt.

Hopelijk geeft deze prijs de aanzet tot een politieke en maatschappelijke discussie over hoe we migratie kunnen laten werken voor iedereen.

Dat we net aan het einde van een week waarin Schild & Vrienden ontmaskerd werd, deze pluimen op onze hoed mogen steken, geeft bijzondere glans aan de overwinning. Onze advertentie werd onverwacht hard onder vuur genomen op sociale media, onder andere door kopstukken van die organisatie. Maar ook door toonaangevende politici van NV-A en Vlaams Belang. Op Facebook en Twitter lazen we talrijke verwensingen en onterechte verwijten, tot regelrechte bedreigingen toe. Er werd bovendien een klacht ingediend bij de JEP, de Jury voor Ethische Praktijken inzake reclame, waarbij ons verweten werd mensensmokkel te promoten. De JEP zag echter geen graten in de klacht en pleitte ons over de hele lijn vrij.

De heisa zegt vooral iets over het klimaat waarin we ons werk doen. De ruimte om het noodzakelijke debat over migratie op een volwassen manier aan te gaan wordt steeds kleiner. Vooral op sociale media. Want in de echte wereld ontmoeten we in scholen, verenigingen en bedrijven veel mensen die snakken naar een correct debat met ruimte voor een diversiteit aan meningen.

Hopelijk geeft deze prijs de aanzet tot zo een politieke en maatschappelijke discussie over hoe we migratie kunnen laten werken voor iedereen. Een belangrijke opdracht waarin veel nuances thuis horen. En daarin moeten wij niet het Grote Gelijk halen, maar we zullen ons ook niet gratuit laten wegzetten met clichés als "opengrenzen ngo". We kunnen niet wachten om er aan te beginnen.

11.11.11 DOOR:

Lees ook

 

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels