MO*lezing Ann Pettifor: Echte oplossingen voor de crisis bestaan

15 juni - 19u30 - Beursschouwburg Brussel

De tweede MO*lezing poneert de uitdagende stelling dat er wel degelijk manieren zijn om de economische, sociale en ecologische crisissen van vandaag op te lossen. Alleen moeten we daarvoor niet opkijken naar de G20 of G7, maar luisteren naar creatieve denkers en doeners, zoals Ann Pettifor, die het voorstel van een Green New Deal mee lanceerde.

Wie?

‘Ann Pettifor heeft de wereld al één keer veranderd; nu zou ze dat graag nog eens overdoen.’ Zo opende een portret van deze merkwaardige vrouw in The Ecologist van april 2009. Ann Pettifor werd geboren in Zuid-Afrika, maar werkt al sinds de jaren zestig in Londen. Zij was de drijvende kracht achter Jubilee 2000 –de campagne voor de kwijtschelding van zowat 100 miljard dollar derdewereldschulden, die uitgroeide tot een beweging in meer dan 100 landen en die een petitie opleverde met meer dan 24 miljoen handtekeningen. Pettifor schreef vorig jaar mee aan het eerste voorstel van wat intussen bijna gemeengoed geworden is: de Green New Deal, wellicht het beste idee tot nu toe om de gecombineerde voedsel-, klimaat-, financiële en economische crisissen aan te pakken. Overigens “voorspelde” ze de huidige financiële crisis in 2003 en werkte dat in 2006 uit in The Coming First World Debt Crisis. ‘Je moet de wereld analyseren zoals hij werkelijk is als je hem wil veranderen’, zegt Pettifor.

Thomas Leysen (topman Umicore, voorzitter VBO, voorzitter Raad van Bestuur Corelio) is respondent op deze MO*lezing. Hij publiceerde op 23 april nog een opvallende opiniebijdrage in De Standaard onder de titel De groei zal groen zijn. ‘Voor een dergelijke duurzame groei zal het vinden van de juiste antwoorden op het energie- en klimaatvraagstuk een uiterst belangrijke plaats innemen. Dit wordt wellicht de meest omvattende uitdaging voor de wereld in de eerste helft van de 21ste eeuw’, schrijft hij. Thomas Leysen zal zijn eigen visie op een Green New Deal formuleren en aangeven waarin de visie van een (multinationale) ondernemer verschilt en overeenstemt met die van een mondiale activitste.

Praktisch

• Wanneer: maandag 15 juni om 19u30 - de deuren gaan open om 19u
• Waar: Beursschouwburg, A. Ortsstraat 20-28, 1000 Brussel.
• Wegbeschrijving: www.beursschouwburg.be 
• Taal: Engels

Reserveren

• Inkom: € 5 - inschrijven verplicht via www.MO.be/molezing, via 02.536 19 77 of via jan.buelinckx@mo.be - de tickets worden aan de kassa betaald.

Organisatie, partners en steun

• Organisatie: MO* ism Vlaams-Nederlands Huis deBuren.
• Partners: Beursschouwburg, Kaaitheater, Zuiderpershuis, Vooruit en Canvas.
• Met de steun van: Bond Beter Leefmilieu, WWF, Greenpeace en Friends of the Earth

>>> www.MO.be/molezing

Deel dit artikel