MO*paper 100: Ontwikkeling is niet meer wat ze geweest is

mopaper 100

De duurzame en inclusieve ontwikkeling waaraan de wereld vandaag en morgen behoefte heeft moet uit een ander vaatje tappen dan de hulp die pakweg vijftig jaar lang de relatie tussen Noord en Zuid heeft bepaald. Niet-gouvernementele organisaties pleiten al langer voor een bredere en coherente visie op ontwikkeling, waarin gelijkwaardige handelsrelaties en democratische rechten centraal staan.

De staats- en regeringsleiders van de hele wereld tekenden in september 2015 een verklaring waarmee ze zich engageren voor zeventien wereldwijde duurzame ontwikkelingsdoelstellingen, die armoede de wereld uit moeten helpen en de economie moeten omvormen tot een sociaal en ecologisch duurzame activiteit.

Ook Belgisch minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo herhaalt op elk publiek forum dat de wereld definitief veranderd is en dat de ontwikkelingssamenwerking zichzelf moet heruitvinden als internationale ontwikkeling.

Daarbij moet België net zo goed aan duurzame ontwikkeling werken als Benin – al blijven de uitdagingen enorm verschillend. De Croo maakt zich ook sterk dat er voor deze visie daadwerkelijke steun te vinden is bij het bedrijfsleven, zonder te vervallen in de schadelijke 'gebonden hulp' van vroeger.

In die context van radicaal veranderend denken en handelen is het goed om even stil te staan bij het afgelegde traject en bij de – vaak overtrokken – zekerheden en trends die de ontwikkelingswereld heeft gekend.

Emiel Vervliet, al meer dan drie decennia betrokken bij de uitgave van MO* papers en de voorgangers daarvan, plaatst de huidige veranderingen in het noodzakelijke perspectief.

Welkom op het Middagseminarie

Op woensdag 24 februari stelt Emiel Vervliet deze 100ste  MO*paper voor op een middagseminarie in zaal Porto Alegre in de Vlasfabriekstraat 11, 1060 Brussel.

Experts Tom De Herdt (IOB) en Bogdan Vanden Berghe (directeur 11.11.11) reageren op de stellingen van Emiel Vervliet. Nadien is er ook nog ruimte voor debat met het publiek. Moderator: Gie Goris, hoofdredacteur MO*.

Praktisch: 12u-14u, zaal Porto Alegre, Vlasfabriekstraat 11, 1060 Brussel. Gratis toegang. Een drankje en een hapje worden voorzien.

Inschrijven via info@mo.be.

Over de MO*papers

MO*papers is een serie analyses die uitgegeven wordt door Wereldmediahuis vzw. Elke paper brengt fundamentele informatie over een tendens die de globaliserende wereld bepaalt. MO*papers worden toegankelijk en diepgaand uitgewerkt.

MO*papers worden niet in gedrukte vorm verspreid. Ze zijn gratis downloadbaar op www.MO.be/papers. Bij het verschijnen van een nieuwe paper wordt een korte aankondiging gestuurd naar iedereen die zich registreert op www.MO.be/papers.

Deel dit artikel