MO*: Water is the limit

 


Minstens twee miljard mensen wonen in regio's met waterstress. Ze hebben per jaar minder dan 1,7 miljoen liter water beschikking.  MO* peilt naar de stand van het water in de wereld, zowel boven als onder de grond.


 DOSSIER


Water is overal op onze blauwe planeet. Het valt uit de lucht als neerslag, stroomt over de aarde in beekjes en machtige rivieren maar bevindt zich ook onder de grond in de mysterieuze grondwaterbekkens of aquifers. De menselijke honger naar water is zo groot dat we het overal gaan zoeken.

Tot de 20ste eeuw gebruikte de mens vooral oppervlaktewater. Sindsdien, en vooral sinds 1960, pompen we met almaar meer technische middelen water uit de ondergrond op. Volgens het World Water Development Report 2012 van de Verenigde Naties werd in 2010 wereldwijd 1000 km3 water opgepompt. 67 procent daarvan was bestemd voor irrigatie, 22 procent voor huishoudelijk gebruik en de overige elf procent voor industriƫle doelen.

De voorbije vijftig jaar is het gebruik van grondwater op zijn minst verdrievoudigd. Het stijgt nog elk jaar met een tot twee procent. Grondwater is nu goed voor een kwart van het menselijke waterverbruik, de helft van alle drinkwater en 43 procent van alle irrigatiewater.
1,7 miljoen liter per persoon

De explosie van grondwaterverbruik heeft de dorst van een almaar groeiende wereldbevolking niet echt gelest. Minstens twee miljard mensen wonen in regio's met waterstress: jaarlijks is er minder dan 1700 m3 water beschikbaar per hoofd van de bevolking. 1,7 miljoen liter lijkt misschien veel maar om een mens te voeden, wassen en van energie en industriƫle producten te voorzien, is nu eenmaal veel water nodig.

Lees het dossier 'Water is the limit'  op MO.be ...


Meer info:
Wereldmediahuis MO* DOOR:

Deel dit artikel