Na het conflict in Syrië wacht miserie in Libanon

Enige tijd geleden noteerde onze medewerker in Libanon enkele verhalen van gewone mensen die in buitengewone omstandigheden trachten te overleven. Vluchteling zijn, komt

Logo Oxfam-Solidariteit

met een prijs...


 

Kijk eens naar de handen van getrouwde Syrische vrouwen die hun land verlieten om een veilig onderkomen te vinden in Libanon. Je zal meteen zien dat vrijwel niemand juwelen draagt. De meeste vluchtelingen zijn vertrokken met de kleren die ze aan hadden. Niks meer. Wanhopig, getraumatiseerd en in hoge nood.

De gezinnen moesten het weinige dat ze bij zich hadden, verkopen om hun land te kunnen ontvluchten... Zelfs een trouwring of andere gouden juwelen werden met pijn in 't hart van de hand gedaan. En dan moesten ze op zoek naar een onderkomen, naar voedsel voor hun gezin.

Vluchteling in Syrië, gevlucht naar Libanon

Fatena woonde vroeger in het Palestijnse vluchtelingenkamp Yarmouk in Syrië. Wenend vertelt ze haar familiegeschiedenis. De meeste bewoners van het kamp nabij Damascus sloegen op de vlucht toen de gevechten daar steeds driester en gevaarlijker werden. Fatena's familie betaalde 400 dollar voor een auto tot aan de grens met Libanon. Ze kwamen er toe op kerstavond. "De chauffeurs maakten misbruik van onze situatie en vroeger veel meer geld dan normaal", zegt zij bitter.

"Met de huurprijzen gebeurt hetzelfde. Naarmate de stroom vluchtelingen groeide, werden de normale huurprijzen voor een heel elementaire woonruimte twee tot drie keer duurder. De eigenaars profiteren van de stijgende vraag naar woonruimte", constateert ze nuchter.

Fatena moest haar juwelen tot haar trouwring toe verkopen om aan hun basisnoden te kunnen voldoen. Ze draagt nog een eenvoudig ringetje: "Oh, dat is goedkoop spul, geen goud. Niemand kan daar iets mee doen."
BRON:
Oxfam Solidariteit
Oxfam-Solidariteit DOOR:

Deel dit artikel