Na het klimaatakkoord: de Oproep van Parijs

eifel-tower-1.5-degrees

Amper enkele dagen na het klimaatakkoord hebben bijna 700 grote steden, regio's, bedrijven en investeerders van over de hele wereld zich achter de 'Oproep van Parijs' geschaard. Ze beloven daarin mee de ambitie van het klimaatakkoord te halen of te overtreffen.

De klimaattop in Parijs wordt nu al een historische mijlpaal genoemd, omdat de hele wereld het er eens werd over een klimaatakkoord. Mogelijk zal de nog veel groter zijn door wat er achter de schermen gebeurde. Terwijl de staten onderhandelden, werd er in Le Bourget ook een wereldwijde coalitie gesmeed van steden, regio's, bedrijven, investeerders en organisaties.

Die coalitie schaart zich achter een collectieve oproep, 'l'Appel de Paris': "We verwelkomen de goedkeuring van een nieuw, universeel klimaatakkoord op de COP21 in Parijs als een cruciale stap om de klimaatverandering op te lossen. We spreken onze steun uit aan de inspanningen om te verzekeren dat de ambitie van het akkoord worden gehaald of overtroffen."

Signaal

Drie dagen nadat het akkoord in Parijs werd bereikt, hebben al meer dan zevenhonderd partijen de belofte ondertekend. Dat is een duidelijk signaal dat de boodschap van de onderhandelaars goed gehoord is, zegt het Franse voorzitterschap van de klimaattop. Een signaal dat steden, regio's, bedrijven, investeerders en andere partijen nu klaar en bereid zijn om, samen met regeringen, het akkoord te implementeren.

De eerste ondertekenaars van de belofte zijn niet van de minste: bedrijven als Allianz, Mars, Kellogg's, Tata Group en Unilever, investeerders als Lloyd's, grootsteden als New York, Hong Kong, Rio De Janeiro en Mexico City, en regio's als Schotland en Californië.

Toekomst

"Het leiderschap van die niet-statelijke actoren is de sleutel tot het succes van de COP21 en tot de effectieve transitie naar een CO2-arme en klimaatbestendige toekomst", zegt de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius, die de klimaatconferentie leidde. "Iedereen moet nu opstaan en de uitdagingen van de klimaatverandering en duurzame ontwikkeling aangaan. "

"COP21 was een mijlpaal, maar niet alleen voor het Akkoord van Parijs door de regeringen", zegt ook Christiana Figueres, topvrouw van het VN-kaderakkoord op UNFCCC. "Het buitengewone momentum dat we zagen voor en tijdens de conferentie door steden, provincies, regio's, bedrijven en burgers was evengoed historisch. De Oproep van Parijs heeft tot doel om dat momentum nog een niveau hoger te tillen en zo de landen te helpen hun ambitie te verhogen tegen 2020 en daarna – het gaat erom steeds meer steun van de niet-statelijke spelers op te bouwen, die zich als nooit tevoren achter het beleid scharen."

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels