Nationale betoging tegen geweld in Gaza

Oxfam-Solidariteit ondersteunt een nationale manifestatie op zondag 11 januari samen met vele andere organisaties, tegen het aanhoudende geweld in de Gazastrook. De betoging vertrekt om 14u aan het Zuidstation in Brussel en vraagt de onmiddellijke stopzetting van het geweld op alle burgers.

De betoging komt er op het ogenblik dat de al overvolle ziekenhuizen in Gaza overrompeld worden door het stijgend aantal burgerslachtoffers. Tienduizenden families bevinden zich in een hopeloze situatie. Het aantal hulpgoederen dat Gaza binnenkomt is beperkt en bereikt de families niet die vastzitten door de aanhoudende gevechten. Ondanks deze kritieke situatie leveren internationale pogingen om tot een staakt-het-vuren te komen niets meer op dan politieke discussies.

“De dokters in Gaza zeggen dat de ziekenhuizen overspoeld worden door gewonden, maar dat ze essentiële medicijnen en medisch materiaal tekort komen om de mensen te helpen. Er zijn al ambulanciers gestorven nadat ze in vuurgevechten terecht kwamen. Ziekenhuizen moesten noodgedwongen de deuren sluiten omdat de gevechten te dichtbij kwamen”, zegt Mehdi Maréchal van Oxfam-Solidariteit.

“Het werk in de ziekenhuizen wordt nog bemoeilijkt door de constante stroomstoringen. De brandstof voor de generators raakt stilaan op. Patiënten op de dienst intensieve zorgen dreigen te sterven als deze generators het begeven”, zegt Mehdi Maréchal.

De VN is er de voorbije dagen in geslaagd voedsel te leveren aan enkele ziekenhuizen in de zuidelijke gebieden, maar moest de verdeling in andere regio’s stopzetten. Er werd ook een kleine hoeveelheid benzine de Gazastrook binnengebracht, maar gevechten hebben de verdeling ervan verhinderd.

“Vele families die levensmiddelen zoals voedsel en water nodig hebben, zijn simpelweg te bang om hun huizen te verlaten: hun situatie is uitzichtloos aan het worden”, aldus Maréchal.


Deel dit artikel