Nieuw vredesakkoord zal Oost-Congo maken of kraken, waarschuwt Oxfam


PERSBERICHT - 25 februari 2013


Het kaderakkoord voor vrede in de Democratische Republiek Congo, ondertekend op zondag 24 februari, zal het lijden van miljoenen mensen in het oosten van het land niet stoppen. Tenzij nu concrete acties volgen zodat leiders zich aan de afspraak houden en belangrijke problemen rond landeigendom, etniciteit en ontwikkeling aanpakken, zegt Oxfam.

Oxfam SolidariteitVolgens Oxfam is de overeenkomst een positief geluid op een kritiek moment maar het akkoord ontbreekt het nodige om het decennialange conflict te beƫindigen.
"De echte deal begint morgen in de dorpen in Oost-Congo waar leiders moeten bewijzen dat dit plan voor hen meer is dan een stukje papier. Een handtekening plaatsen is simpel maar het echte werk begint nu pas. De crisis is nog nooit zo ernstig geweest. Dat leiders samenkomen is dus goed nieuws, maar het zijn de ontwikkelingen in de komende maanden die het akkoord gaan maken of kraken. Veel eerdere akkoorden zagen er goed uit op papier maar werden nooit in de praktijk toegepast. Er is nog een lange weg te gaan, en vooral concrete actie nodig, alvorens dit akkoord ook maar een kleine verandering zal brengen voor de mensen die in het conflict gevangen zitten, aldus Philippa Crosland-Taylor, adjunt-regiodirecteur van Oxfam.

 

Oxfam meent dat het maatschappelijk middenveld een sleutelrol moet spelen bij de uitwerking van de details al naargelang het proces vordert, en hun regeringen ten gepasten tijde verantwoording moet laten afleggen. Tot nog toe werd de civiele maatschappij amper in het proces betrokken.

Oxfam dringt ook aan op regelmatige rapportering door gezanten van de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie aan hun respectieve veiligheidsraad om te bekijken of er vooruitgang geboekt wordt en of beloftes gehouden worden.

Volgens Oxfam moet het nieuwe kader het Pact van 2006 voor Veiligheid, Stabiliteit en Ontwikkeling versterken en belangrijke lokale problemen aanpakken, zoals het gebrek aan ontwikkeling, spanningen over landrechten en de complexe machtsverhoudingen en etnische dimensie van het conflict.

De bevolking in Oost-Congo heeft dringend meer bescherming nodig tegen het aanhoudende geweld dat sinds april 2012 al om en bij de 500.000 mensen op de vlucht jaagde. Oxfam onderstreept dat men bij discussies over het opzetten van een nieuwe interventiemacht binnen MONUSCO, de VN-Vredesmacht, niet mag vergeten dat eerdere militaire operaties vaak meer ontheemden en meer wraakacties op burgers met zich brachten, en dat terwijl ze er niet in slaagden om gewapende milities te doen verdwijnen. Een nieuwe troepenmacht moet strikte richtlijnen hebben die het internationaal humanitair recht respecteren en het aantal burgerslachtoffers beperken, aldus Oxfam.Noot voor de redactie

Sinds april 2012 namen ongeveer 500.000 mensen de vlucht bij oplaaiende gevechten in Oost-Congo, en meer dan 1 miljoen mensen in de hele Kivuregio zijn nog steeds ontheemd. De meeste van hen zitten vast in overbevolkte kampen of bij familie met een nijpend tekort aan water, voedsel en andere levensbelangrijke middelen. Oxfam levert drinkwater, sanitaire voorzieningen, gezondheidszorg en andere diensten aan meer dan 120.000 mensen die op de vlucht sloegen door nieuwe gevechten.

Perscontact: Wouter Fransen, hoofd communicatie & pers, 0479 67 28 28, wfr(at)oxfamsol.be

 

BRON:
Oxfam Solidariteit

Deel dit artikel