Nieuwe wet legt Burundese pers aan banden

4 juni 2013


Vandaag ondertekende president Nkurunziza een perswet die de persvrijheid in Burundi stevig aan banden legt. 11.11.11 is zeer verontrust over deze evolutie in Burundi.
De wet maakt het voor journalisten in de praktijk quasi onmogelijk om haar kritische rol in de samenleving te spelen. Nochtans is deze rol cruciaal in de prille Burundese democratie, waar sinds de laatste verkiezingen in feite slechts één partij (CNDD-FDD) aan de touwtjes trekt. 11.11.11 vreest dat deze maatregel een volgende stap is in een lange rij om critici van het regime de mond te snoeren.

Zo staat er een wetsvoorstel op de agenda die mogelijk ook vzw's, waaronder de partners van 11.11.11 maar ook vakbonden en andere actoren van het middenveld, een stevige slag zal toebrengen en worden er ook nieuwe wetten over de nationale verzoeningscommissie en over publieke manifestaties verwacht. Die laatste wet zal dan weer een impact hebben op de rol van de oppositie, die sinds de verkiezingen van 2010 niet meer in het parlement zetelt.

Deze verontrustende evoluties zijn te situeren in de aanloop naar de verkiezingen van 2015: de spanning begint al op te lopen en het regime wil alle dissidente stemmen in de kiem smoren. 

De goedkeuring van deze perswet en de op stapel staande wettelijke initiatieven vertonen duidelijk kenmerken van een regime dat geen tegenspraak meer duldt

Bogdan Vanden Berghe

 

Niet alleen de pers

Maar niet alleen de pers, ook het middenveld, oppositie en andere actoren zullen gevolgen ondervinden van de wet. Communiceren over gevoelige onderwerpen, zoals de nationale economie en het staatsbudget, het staatshoofd of de nationale veiligheid is voortaan verboden.

Bogdan Vanden Berghe, algemeen directeur van 11.11.11 vreest voor de gevolgen van de ondertekening: "Naast de slag die hiermee toegebracht wordt aan pers is dit ook voor de Burundese samenleving een zeer slechte evolutie. De goedkeuring van deze perswet en de op stapel staande wettelijke initiatieven vertonen duidelijk kenmerken van een regime dat geen tegenspraak meer duldt." 

 

Kritische houding?

11.11.11 en haar partnerorganisaties in het Zuiden hebben steeds aangedrongen op een kritische houding van België en de rest van de internationale gemeenschap ten aanzien van deze wet.

Ondanks de stille diplomatie en de druk die België uitoefende op Burundi, is de wet er dus toch gekomen. 11.11.11 vraagt aan de Belgische regering om binnen de internationale gemeenschap het voortouw te nemen in een krachtige veroordeling van deze wet en toekomstige evoluties in het land nauwlettend te volgen.

Daarnaast zal België volgend jaar een nieuw samenwerkingsprogramma onderhandelen met de Burundese regering. Mensenrechten en goed bestuur moeten hierin centraal staan.

Contact: Hendrik Van Poele,0497/48.19.51


Zie ook:


11.11.11 DOOR:

Deel dit artikel