Ontsnapte ex-militairen eisen ontslag president Arroyo

 Opschudding in Manilla vorige week. Een groep ex-militairen ontvluchtte de rechtbank waar ze terechtstonden voor een opstand tegen de regering vier jaar terug. De ex-officieren verschansten zich in het nabijgelegen Peninsula-hotel. Met deze wanhoopsdaad wilden ze de aandacht vestigen op de aanhoudende corruptie en mensenrechtenschendingen in de Filippijnen. De groep eiste het aftreden van president Gloria Arroyo.

 


De ex-militairen werden gesteund door voormalig vice-president Teofisto Guingona en senator Antonio Trillanes IV. Ook kregen ze de steun van twee bisschoppen. Daarmee bekent de katholieke kerk eindelijk kleur, nadat het zich jarenlang politiek afzijdig hield. Het leger gaf de ex-militairen tot 15u00 de tijd om zich over te geven. Het aanbod werd afgewezen. De gevluchte gedetineerden werden belaagd met traangas en gaven zich uiteindelijk over aan de autoriteiten. Twee mensen raakten gewond.

 

Het bloedige beleid van Arroyo

 

Ook de invloedrijke senator Antonio Trillanes IV riep op om Arroyo af te zetten. Heel wat lokale vertegenwoordigers van volksbewegingen deelden de oproep.  Zeven jaar presidentschap onder Arroyo bracht arme de Filippijnse bevolking namelijk nog meer ellende. Er werd amper geïnvesteerd in armoedebestrijding. Des te meer maatregelen werden genomen om de Filippijnse economie verder te privatiseren en liberaliseren. Een politiek die vooral de rijke bovenlaag, de aanwezige multinationals en de grootgrondbezitters ten goede kwam.

 

Verder is Arroyo betrokken bij een aantal grootschalige corruptiezaken, waarbij overheidsgeld – bestemd voor de arme bevolking – werd aangewend voor private doeleinden. Ook de verkiezingsfraude tijdens de presidentsverkiezingen in 2004 blijft de bevolking een doorn in het oog.

 

Ondertussen gaat de koelbloedige eliminatie van politieke tegenstanders gewoon door. De afgelopen week was er nog een poging tot moord op Hope Hervilla, een verkozene van Bayan Muna, een volkspartij die op het eiland Panay oppositie voert. De jongste jaren werden maar liefst 886 mensen vermoord door overheidsmilities, 179 mensen verdwenen spoorloos.

 

Claus Casier
www.bevrijdewereld.be

 

Bronnen:

 

Op 10 december is er in Brussel de ‘Stop The Killings’-manifestatie.  

www.stopthekillings.be

 

 

 

 

 

 

Solidagro DOOR:

Deel dit artikel