Overstromingen blijven Burkina Faso teisteren

De overheid in Burkina Faso lanceert een internationale hulpoproep, nadat sommige delen van het land overstroomd raakten na dagenlange regenval. Enkele dorpen werden helemaal verwoest, honderden mensen raakten hun bezittingen kwijt. Het traditioneel kurkdroge Burkina Faso heeft amper voorzieningen om de onverwachte zondvloed op te vangen. Het land heeft al sinds juni af te rekenen met extreem hevige en onvoorspelbare regenbuien.

Eén van de zwaarst getroffen gebieden is de noordelijke Loroum-provincie. Op 5 augustus regende het er dertien uur aan één stuk. Meer dan 700 mensen raakten dakloos. De meesten vonden een tijdelijke verblijfplaats in schooltjes in de buurt. Ondertussen is er een nijpend tekort aan medicijnen, tenten, muskietennetten, dekens en waterzuiveringstabletten.

In het westen van Burkina Faso gingen honderden hectare landbouwoogst verloren. Ongeveer 5000 mensen zagen al hun bezittingen weggespoeld door het wassende water.

Het oosten van het land werd in juni al getroffen door overvloedige neerslag – zie ook het artikel ‘Onverwacht hevige neerslag in de Sahel’. Op sommige plaatsen regende het meer dan in de voorbije dertig jaar samen. Nauwkeurige early warning-systemen en rampenplannen zijn vrijwel onbestaande in de hele West-Afrikaanse regio. In andere regio’s, waar normaal voldoende neerslag valt, blijft het regenseizoen voorlopig uit.


Bron: IRIN
Solidagro DOOR:

Deel dit artikel