Oxfam helpt in strijd tegen ebola

 

Het ebolavirus blijft zich verspreiden in West-Afrika. Er zijn officieel al 4.847 besmettingen en 2.419 overlijdens door de ziekte vastgesteld (12/9). Oxfam speelt in op de crisis in Liberia en Sierra Leone en gaat preventieve maatregelen nemen in Senegal, Guinee-Bissau en Gambia.

 


 

Om de ziekte te stoppen, is het essentieel dat mensen goed geïnformeerd worden. Zo leren ze de risico's te herkennen en worden ze uitgerust om zich te beschermen. In vier sloppenwijken in Monrovia heeft Oxfam preventiekits uitgedeeld voor 1.500 families, met emmers, zeep, stickers en flyers. Op de radio kan je jingles en een dramaspel van Oxfam horen over ebola. We hebben het Liberiaanse ministerie van Gezondheid ook geholpen om 80 vrijwillige gezondheidswerkers te trainen, zodat ze gezinnen kunnen sensibiliseren.

Oxfam bezorgt de nodige uitrusting om teams te ondersteunen die mensen met het ebolavirus opsporen. Een grote meerderheid van de besmettingen met het virus gebeurt tijdens begrafenissen. Daarom verdelen we ook materiaal om veilige en waardige begrafenissen te kunnen organiseren: ontsmettingsmiddelen, chemische producten om water te zuiveren en beschermingskledij (overalls, maskers, zakken, regenkledij, handschoenen...).
Ook zorg voor andere patiënten

Door armoede in Sierra Leone en in Liberia was de gezondheidsinfrastructuur er al niet sterk. De ebola-epidemie gaat de capaciteit van de gezondheidscentra volledig te boven. Omdat ze steeds meer overspoeld worden door patiënten met ebola, hebben niet-ebolapatiënten minder toegang tot de gezondheidszorg. Maar de zorg voor patiënten met malaria of zwangere vrouwen mag niet aan de kant geschoven worden.

Oxfam levert medisch materiaal (handschoenen, schorten, zeep, chlorine, ontsmettingsmiddel...) en watervoorraad aan gezondheidscentra: vijf in Freetown (Liberia) en 11 in Koinadugu (Sierra Leone). Deze centra behandelen geen ebolapatiënten, maar verzorgen mensen met andere ziektes.

De Verenigde Naties (VN) hebben een oproep gelanceerd om een miljard dollar uit te trekken om de internationale aanpak van de epidemie te financieren. Dit geld moet ook goed besteed worden, zodat de fragiele gezondheidssystemen van de getroffen landen sterker uit de crisis komen.
Voedselveiligheid in gevaar

De ebola-epidemie heeft ook een invloed op de landbouw en voedselzekerheid in Sierra Leone en Liberia. Verplaatsingen worden beperkt en mensen zijn bang voor besmetting. Dat verhindert de lokale bevolking om op hun velden te werken. Kooplui beperken hun handelsgebied. Zelfs wanneer de velden bewerkt worden, betekent dat dat landbouwproducten niet op de markt raken.

Daar komt bovenop dat de prijzen van voedingsmiddelen blijven stijgen. De velden zijn niet op tijd omgeploegd om volgend jaar te kunnen oogsten. De boeren hebben de komende maanden niet genoeg eten voor hun familie. Oxfam ondersteunt 1.200 boeren in Liberia met hygiënekits (zeep, emmers, desinfecterende middelen en informatie over hygiëne). We zijn ervan overtuigd dat landen hun grenzen open moeten houden voor handelstransacties, zodat er genoeg voedsel beschikbaar blijft.

Lees verder op oxfamsol.be.BRON: Oxfam Solidariteit

Deel dit artikel