Pierre Claver gevangen in ziekenhuis: het had nooit zo ver mogen komen

burundi pierre claver hospitalise
[Foto: RFI/Esdras Ndikumana]

UPDATE: Op 15 september legde de rechter een vraag van de advocaten van Pierre Claver naast zich neer om de zieke activist voorlopig vrij te laten op medische gronden. Ook België, Frankrijk en de Europese Unie hadden in hun verklaringen verwezen naar de nood om rekening te houden met de gezondheid van Pierre Claver.

De rechter is wel ingegaan op het verzoek van de openbare aanklager om een medische commissie in het leven te roepen die de gezondheidssituatie van Pierre Claver moet onderzoeken en moet oordelen of hij afwezig kan blijven in de rechtbank.

Minister van buitenlandse zaken Didier Reynders stuurde vandaag, 8 september, een persbericht de wereld in over Pierre Claver Mbonimpa. Dit boegbeeld van het Burundese middenveld en notoir mensenrechtenverdediger zit ondertussen al 116 dagen in de gevangenis omwille van een onderzoek dat hij voerde over militaire trainingskampen van jonge Burundezen in buurland Congo. 

Hij werd gearresteerd op beschuldiging van het bedreigen van de staatsveiligheid en het gebruiken van vals bewijs. De gezondheidstoestand van de 66 jaar oude Pierre Claver is er ondertussen verder op achteruit gegaan, waardoor hij ondertussen in een ziekenhuis is opgenomen, onder permanente politiebewaking weliswaar.

Reynders vraagt in zijn bericht om een "juiste medische behandeling te garanderen" en hem een eerlijk proces te geven. 11.11.11 vindt dat het nooit zo ver had mogen komen. Zelfs voor zijn verslechterde medische toestand sloot 11.11.11 zich aan bij de eis van het lokale middenveld om Pierre Claver onmiddellijk en zonder voorwaarden vrij te laten.

We steunen daarom het 'groene vrijdag'-initiatief van het Burundese middenveld, dat zich elke vrijdag in het groen hult, dezelfde kleur als het gevangenisplunje van Pierre Claver.

groene vrijdag


Het is een goede zaak dat Reynders zich de situatie van Pierre Claver aantrekt en zich ook bezorgd uit over het proces in aanloop naar de verkiezingen van 2015 in Burundi. Het is inderdaad van cruciaal belang dat alle kandidaten die hiervoor in aanmerking komen aan de verkiezingen kunnen deelnemen, dat persvrijheid en andere mensenrechten gegarandeerd zijn en dat het middenveld haar legitieme en belangrijke rol kan spelen. Dit lijkt nu niet het geval te zijn. Het is belangrijk dat België dit blijft opvolgen en schendingen aankaart bij de Burundese overheid en binnen internationale fora.

11.11.11 DOOR:

Meer info

  • Briefing Paper: Vreedzame verkiezingen of politiek geweld in Burundi (11.11.11 - september 2014)

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels