Pierre Claver: Meedogenloos bloedvergieten, onwankelbare activist

Pierre Claver bij zijn voorlopige invrijheidstelling

Brussel, 26 november 2015. Tegenover mij zit Pierre Claver Mbonimpa, een fervent voorvechter van de mensenrechten in Burundi. 11.11.11 werkt al jaren samen met hem en zijn organisatie APRODH. Nadat zijn regering er de voorbije zomer bijna in slaagde om hem te vermoorden, kwam hij naar België. Zijn ballingschap hier houdt hem echter niet tegen om te blijven strijden voor zijn land.

Burundi neemt het al lang niet nauw met de mensenrechten, maar sinds april is de situatie erg verslechterd. Hoe komt dat?

Claver. Toen president Nkurunziza zich eind april aanmeldde voor een derde ambtstermijn, kwam bijna het volledige middenveld in opstand. Dit derde mandaat druiste in tegen de grondwet en de akkoorden van Arusha, die afgesloten waren na de burgeroorlog en terug vrede in het land moesten brengen.

Wie de akkoorden met de voeten treedt, doet hetzelfde met de mensenrechten. Het middenveld had opgeroepen tot vreedzame betogingen, maar die werden met geweld in de kiem gesmoord. We stopten met betogen, maar tot op vandaag moet iedereen die niet akkoord is met het derde mandaat eraan geloven. Ook familieleden van activisten zijn niet langer veilig.

pierre claver interviewNa een moordpoging op 3 augustus werd u zwaargewond overgebracht naar België. Tijdens uw herstel werden uw zoon en schoonzoon neergeschoten. Gooit u nu de handschoen in de ring?

Claver. Mijn familieleden waren niet verwikkeld in politieke zaken, ze waren ook geen lid van het middenveld. Hun enige 'misdrijf' is hun verwantschap aan mij. Toch moet ik mijn strijd verderzetten. Ik kan mijn volk niet aan zijn lot overlaten. Bovendien zijn er al meer dan 300 doden gevallen, en dat waren lang niet alleen familieleden van activisten. Hun dood mag niet voor niets geweest zijn, we moeten de mensenrechten blijven verdedigen. Sinds de moordpoging en tijdens mijn verblijf in het ziekenhuis heeft mijn organisatie dan ook niet stilgezeten en ook ik heb de draad ondertussen weer opgepikt.

Sommigen zijn ervan overtuigd dat president Nkurunziza opzettelijk aanstuurt op een burgeroorlog. Wat denkt u dat er zal gebeuren?

Claver. Het regime in Burundi staat er alleen voor. Het krijgt geen steun van zijn eigen middenveld, en evenmin van de Europese Unie, de Afrikaanse Unie, de Verenigde Staten en de hele internationale gemeenschap. Iedereen verafschuwt het
derde mandaat. Daarom denk ik dat de president van het ene moment op het andere zal moeten opstappen. Afrikaanse landen en zelfs de internationale gemeenschap zoeken naar een oplossing om weer stabiliteit te brengen in Burundi. Zodra die gevonden is, zullen de slachtpartijen stoppen. Daar ben ik van overtuigd.

Wat kunnen wij voor Burundi doen?
Claver. Voor mij zijn alle burgers politici. Iedereen moet de politiek in zijn land opvolgen. Want als je de politiek niet manipuleert, manipuleert de politiek jou. De Belgische regering heeft al veel gedaan voor Burundi. Ik vind dat normaal, want als voormalige kolonisator kent België mijn land goed. Alle Belgen moeten de beslissingen van hun overheid opvolgen en ervoor zorgen dat ze de goede weg blijft volgen.

 

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels