Pionier in vrouwenrechten aan het roer bij Oxfam / Winnie Byanyima komt over van VN

De nieuwe directrice van Oxfam is bekend. Het gaat om één van de pioniers in de strijd voor vrouwenrechten wereldwijd. Sinds 2006 leidde Winnie Byanyima het genderteam binnen het ontwikkelingsprogramma van de VN. Vanaf april neemt ze haar nieuwe taken op bij Oxfam.


Winnie Byanyima is een autoriteit op het vlak van gender, maar ook klimaatverandering, economische beleidsontwikkeling en sociaaleconomische gelijkheid. Ze is ingenieur luchtvaart, milieu en duurzame energie. Die graad behaalde ze in het Verenigd Koninkrijk toen ze daar als vluchtelinge ging studeren tijdens de dictatuur van Idi Amin in haar geboorteland Oeganda.

Mevrouw Byanyima werkte als ingenieur bij Oeganda Airlines voor ze in 1989 diplomaat werd. Zij vertegenwoordigde haar land in Frankrijk en bij de UNESCO in Parijs. In 1994 keerde zij terug naar Oeganda waar ze als parlementslid actief was tot in 2004. Ze nam het vooral op voor de armere stedelijke kiezers en vormde ook de eerste parlementaire vergadering voor vrouwen over de partijgrenzen heen. In diezelfde periode richtte zij de Oegandese ngo Democratisch Vrouwenforum op (FOWODE), om de gelijkwaardige deelname van vrouwen aan de besluitvorming te verdedigen.

Om het beleid en de gelijkwaardigheid binnen de Afrikaanse Unie te verbeteren, stichtte Mevrouw Byanyima in 2004 de afdeling Vrouwen, Gender en Ontwikkeling. In 2006 werd ze directeur van het gender team van het VN-ontwikkelingsprogramma. Zij werkte aan belangrijke problemen zoals ontwikkeling, klimaatverandering en economisch beleid, waarbij ze telkens een genderbril opzette.

Oxfam-voorzitter Keith Johnson over Winnie Byanyima: "Zij heeft niet enkel een heldere visie maar wordt ook gedreven door een grote inzet voor sociale rechtvaardigheid, ze is een bekwame, keiharde onderhandelaar en pleitbezorgster. Haar leiderscapaciteiten zijn gestoeld op de wil om te inspireren en overeenkomsten te sluiten, ongeacht het niveau, het milieu of de culturele achtergrond."

Winnie Byanyima over haar nieuwe uitdaging: "Wereldwijd stellen we verschuivingen vast wat ontwikkeling betreft, de ongelijkheid neemt toe, er is meer volatiliteit op allerlei vlakken naast toenemende ambities en ongeduld om te veranderen. Ik aanvaard deze taak met enige trots, want Oxfam is een belangrijke organisatie die zich met passie inzet voor sociale rechtvaardigheid."

Vanaf april 2013 zal mevrouw Byanyima Oxfam International leiden en als dusdanig strategische ondersteuning en expertise ter beschikking stellen van alle Oxfams in de 17 landen die deel uitmaken van de Confederatie. Oxfam werkt samen met partnerorganisaties in 94 landen om het onrecht van de armoede uit te roeien. Via de 17 leden biedt zij humanitaire hulp bij crisissen, ze versterkt mensen die arm en uitgesloten zijn om op te komen voor sociale en economische gelijkheid en ze voert campagne voor een rechtvaardiger wereld. Mevrouw Byanyima vervangt Jeremy Hobbs, die sinds 2001 de organisatie heeft geleid.

BRON:
Oxfam Solidariteit

Deel dit artikel