Pro-Femmes Twese Hamwe

Pro-Femmes Twese Hamwe (Pro-Femmes) is een collectief van 57 organisaties. Het ijvert voor een stabiele en vredevolle Rwandese samenleving, volledig vrij van genderdiscriminatie. Het werkt rond thema's als onderwijs, geweld tegen vrouwen, politieke participatie en verkiezingen.

Pro-Femmes en de leden van het collectief werken samen met de bevolking en met vertegenwoordigers van alle bestuursniveaus, van lokale autoriteiten tot ministeries. Pro-Femmes coƶrdineert en behartigt de belangen van zijnleden, en versterkt hun capaciteiten.

Ambitieus vormingsinstituut

Om zijn financiƫle autonomie te garanderen, heeft Pro-Femmes een 'centre d'excellence' uitgebouwd. Dit is een ambitieus vormingsinstituut dat vooral landelijke vrouwen de kans geeft om zich bij te scholen. Zo stoomt het hen klaar om deel te nemen aan verkiezingen en nadien mee te draaien op het politieke niveau. Maar het leert ook journalisten (mannen en vrouwen) hoe ze meer rekening kunnen houden met gender in hun verslaggeving.

Lobby

Daarnaast is Pro-Femmes een krachtige lobbyorganisatie, die doorheen de jaren een aanzienlijke invloed heeft uitgeoefend op de Rwandese wetgeving en op de positie van vrouwen in de Rwandese samenleving.

Familie

Ten slotte trainde het collectief ook heel wat vrouwen over de nieuwe familiewet in Rwanda. Via vrouwelijke leidersfiguren uit de eigen lokale gemeenschappen wist het heel wat landelijke vrouwen te op de hoogte te brengen van hun rechten en plichten binnen het gezin en de familie.