Reactie op veroordelingen 'aardappelproces'

Dinsdag 12 februari sprak de rechtbank een veroordeling uit voor de activisten in het zogenaamde "aardappelproces". Naast een geldboete, werden ook effectieve celstraffen uitgesproken tot 8 maanden voor de beklaagden.Los van de discussie over de wenselijkheid van hun actievorm, vindt Vredeseilanden deze straffen buiten proportie. Het geeft op zijn minst de kwalijke indruk dat wanneer de belangen van grote spelers op het spel staan, alles in het werk wordt gesteld om actie en debat af te schrikken.

Vredeseilanden steunde de actie op het aardappelveld destijds niet, maar onderschrijft wel een aantal bezwaren tegen GGO's.

Onze voornaamste bedenkingen over GGO's gaan niet over hun directe impact op milieu of gezondheid, wel of ze passen in een agro-ecologisch landbouwmodel, de keuzevrijheid van producenten en consumenten en de vaststelling dat vooral een paar grote bedrijven er beter van worden. In Vlaanderen zijn we ook bezorgd om de beperkingen van coƫxistentie en de bedreiging die dat op termijn kan vormen voor de biologische landbouw.

Meer daarover is te lezen in het artikel dat we daarover in mei 2011 publiceerden...


Rikolto (Vredeseilanden) DOOR:

Deel dit artikel