Reclamejury ziet geen graten in advertentie De Standaard Solidariteitsprijs van 11.11.11

logo jep

De Jury voor Eerlijke Praktijken inzake reclame (JEP) ziet geen graten in de advertentie die 11.11.11 publiceerde als inzending van De Standaard Solidariteitsprijs. De JEP heeft "geen opmerkingen" over de advertentie, wat betekent dat zij niet ingaat op een klacht die bij haar is ingediend.

De Solidariteitsprijs van De Standaard is een jaarlijks terugkerende wedstrijd van de krant die de mogelijkheid biedt aan non-profitorganisaties om hun activiteiten via een gratis advertentie in de kijker te zetten. Tegen de inzending was een klacht ingediend bij de JEP door iemand die aanstoot nam aan de inhoud en de vorm van de affiche. De persoon in kwestie vindt dat 11.11.11 "een vorm van migratie promoot die illegaal is, levensgevaarlijk en mensensmokkel stimuleert" (overigens de letterlijke tekst van een tweet van Staatssecretaris voor Migratie Theo Francken). 

11.11.11 koos voor een advertentie die de aandacht vraagt voor arbeidsmigratie: een op zee dobberend bootje met mensen die de oversteek wagen in confrontatie met de boodschap '140.000 vacatures raken niet ingevuld volgens VBO - redding is onderweg' en de slogan 'migratie werkt als we het laten werken.' Met het beeld stuurt 11.11.11 aan op een andere kijk op migratie bij het grote publiek. Het rubberbootje is een bekend beeld en staat symbool voor migratie in het algemeen. Door de link te leggen met de open staande vacatures is de boodschap dat migratie ook een deel van de oplossing en een positief verhaal kan zijn. Met onze advertentie geven we aan dat andere vormen van legale migratie mogelijk en wenselijk zijn en willen we het debat hierover openen. De beslissing van de JEP bevestigt 11.11.11 in haar overtuiging dat een open maatschappelijk debat, met ruimte voor verschillende meningen, cruciaal is. Zeker rond een gevoelig thema als migratie. We maken van de gelegenheid gebruik om nogmaals op te roepen voor een echt arbeidsmigratiebeleid aangezien Belgiƫ nog steeds achterop hinkt op dat vlak.

11.11.11 blijft dan ook enthousiast deelnemen aan DS Solidariteitsprijs.

U kan hier voor onze inzending stemmen.

Hier vind u de Q&A en meer informatie over het dossier arbeidsmigratie.

 

Deel dit artikel