Schokkend patroon van verkrachtingen in Oost-Congo

In Oost-Congo wordt 60 procent van de vrouwen slachtoffer van een groepsverkrachting, aldus een Oxfam-rapport. Meer dan de helft wordt in hun eigen huis verkracht en verkrachtingen door burgers nemen toe.

Uitgebreid onderzoek bij vrouwelijke overlevenden van verkrachtingen in de Democratische Republiek Congo (DRC) toont aan dat 60 procent van hen door groepen gewapende mannen verkracht werd. Meer dan de helft van de verkrachtingen vond 's nachts thuis plaats, vaak in het bijzijn van echtgenoot en kinderen.

Omwille van het maatschappelijk stigma dat op verkrachting rust, wachtte meer dan de helft van de vrouwen meer dan een jaar om een behandeling te zoeken. 74 procent van de overlevenden leeft van de landbouw. Maar de fysieke beperkingen als gevolg van hun verkrachtingen bemoeilijken de terugkeer naar hun akkers. Dat wordt nog verergerd door de voortdurende onveiligheid op het platteland.

Terwijl de meerderheid van de verkrachters soldaten of militieleden waren, toont het Oxfam-rapport nu een schokkende toename aan in het aantal verkrachtingen door burgers. In 2004 was minder dan één procent van de verkrachtingen toe te schrijven aan burgers. In 2008 lag dit percentage op 38%.


BRON:
Oxfam Solidariteit

Deel dit artikel