Schone Kleren Campagne krijgt Europese prijs van de Burger

Brussel, 12 oktober. In de Beursschouwburg vond de overhandiging plaats van de medaille van de Europese Burger aan de Schone Kleren Campagne (SKC). Europarlementslid Ivo Belet droeg de kandidatuur voor. De plechtigheid werd ook bijgewoond door tientallen vertegenwoordigers uit het internationale Schone Kleren netwerk: zij zijn in Brussel voor een driedaags Living Wage Now Forum met internationale kledingmerken, kledingarbeiders en hun vakbondsleiders.

Ivo Belet lichtte zijn keuze toe: "een belangrijke reden is de uitstraling van de Schone Kleren Campagne in 16 Europese landen. De campagne is ondertussen uitgegroeid tot een internationaal netwerk van vakbonden, ngo's en consumentenorganisaties". De 120.000 handtekeningen die verzameld werden voor een leefbaar loon, zijn niet alleen een signaal voor de internationale kledingbedrijven maar het is ook een sterk politiek signaal. Belet erkent dat er bindende regels nodig zijn waar bedrijven zich aan moeten houden; voluntarisme heeft duidelijk niet gewerkt. En daar wil hij zich als Europarlementariër voor inzetten.

Hulde aan kledingarbeiders en hun vakbondsleiders

Sara Ceustermans, coördinator van SKC, nam de medaille in ontvangst. Na een visuele roadtrip op 20 jaar actievoeren, benadrukt Ceustermans de sleutelrol van consumenten om productie- en consumptiepatronen te veranderen. Zij brengt ook hulde aan de mannen en vrouwen die onze kleding maken.

Kledingarbeiders zijn te waardevol om als gereedschap behandeld te worden. Deze medaille is ook voor hen.Sara Ceustermans, coördinator van Schone Kleren Campagne

"Kledingarbeiders zijn te waardevol om als gereedschap behandeld te worden. Ze verdienen goede werkomstandigheden, leefbare lonen, een veilige werkplek en sociale bescherming. Veel moedige mannen en vrouwen vechten onvermoeibaar om deze werknemers te verenigen, hen bewust te maken van hun rechten, hen te verdedigen via sociale dialoog en actie te voeren als werkgevers en overheden hen bedreigen. Heel vaak riskeren vakbondsleiders hun leven. Mijn bewondering gaat naar hen. De Europese medaille is ook voor hen."

Ceustermans besluit met een oproep aan de Europese Unie om kledingbedrijven te pushen om hun verantwoordelijkheid op te nemen voor menswaardige arbeidsomstandigheden in de globale produktieketen. Bindende regels zijn het enige juiste antwoord.

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels