Schone Kleren Campagne lanceert webshop: 'Return to sender'

StuurKledingTerug leefbaarloon livingwagenow.eu 2015

De Schone Kleren Campagne lanceert de webshop 'Return To Sender'. Maar de webshop is niet wat ze lijkt. Op een gewone webshop laad je je winkelmandje vol, op deze kan je de kleren terugsturen naar de winkel.

Kleding met een productiefout stuur je terug naar de winkel. Ook als die productiefout gaat over het 'foute' loon van de stikster van het kledingstuk en dus niet met het oog te zien is.

Op de webshop worden de wettelijke minimumlonen van Cambodja, Bangladesh, India en China vergeleken met het leefbare loon, zoals die berekend werden door de Asia Floor Wage Alliance, een coalitie van ngo's en vakbonden in Aziƫ. Zij hebben een methode bedacht om te berekenen hoeveel een kledingarbeid(st) zou moeten verdienen om zichzelf en haar gezin te kunnen onderhouden.

Terug naar afzender

Wie op de 'terug naar afzender' knop klikt, komt terecht bij een petitie. Een oproep aan grote winkelketens als H&M, C&A, Primark... en politici om ervoor te zorgen dat kledingarbeid(st)ers fatsoenlijk kunnen leven van hun loon. Ondertussen ondertekenden al meer dan 115.000 mensen.

De Schone Kleren Campagne overhandigt de handtekeningen op 13 oktober aan vertegenwoordigers van de Europese Commissie in Brussel en aan de kledingbedrijven.

terugnaarzender

Aan onze kleren zit er meer dan een draadje los. De kledingarbeid(st)ers die ze maken, verdienen veel te weinig om waardig te kunnen leven.

Kledingarbeid(st)ers moeten lange dagen werken om rond te komen en zijn nauwelijks in staat om in hun basisbehoeften te voorzien. En dat terwijl de winsten van de kledingindustrie en de distributiesector jaarlijks tot in de miljarden lopen...

Dat is de productiefout aan bijna al onze kleren. En kleren met een productiefout stuur je toch gewoon terug?

De Schone Kleren Campagne is een platform van verschillende organisaties: ABVV, ACV, Wereldsolidariteit, FOS, BBTK, LBC, ACV-Metea, ABVV AC, Testaankoop en Netwerk Bewust Verbruiken. De Schone Kleren Campagne maakt deel uit van het internationale netwerk Clean Clothes Campaign, met 17 platformen in Europa en meer dan 200 partners wereldwijd.

Schone Kleren (SKC) DOOR:

schone kleren leefbaarloonfolder

Meer info:

Sara Ceustermans
Coƶrdinator Schone Kleren Campagne
Tel: 02/246.36.81, Gsm: 0494/35.47.50
sara.ceustermans@wsm.be

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels