Senegalese president Wade vlot herverkozen

De Senegalese presidentsverkiezingen werden op overtuigende wijze gewonnen door Abdoulaye Wade, die sinds 2000 het land bestuurt. De uitslag geeft Wade maar liefst 55,9 procent van de stemmen. De verwachte tweede verkiezingsronde blijft dus uit. Veertien kandidaten deden een gooi naar het presidentschap. De oppositiekandidaten zijn naar eigen zeggen verbaasd over de makkelijke overwinning van het huidige staatshoofd.

De 81-jarige Wade blijft bijzonder populair in Senegal. Vooral de plattelandsbevolking stemde massaal voor de zetelende president. Wade behaalde een ruime meerderheid van de stemmen, met een recordopkomst van meer dan 70 procent van de stemgerechtigden. Met zijn comfortabele meerderheid kan Wade een tweede (en tevens laatste) ambtstermijn aanvangen.

Oppositie in het verweer

Voormalig eerste minister Idrissa Seck – in 2005 korte tijd opgesloten op beschuldiging van corruptie en verduistering van overheidsmiddelen – volgt met ongeveer 14,9 procent van de stemmen. De socialist Ousmane Dieng haalt 13,6 procent van de stemmen. Beide oppositiekandidaten voerden campagne rond de hoge werkloosheid en de stijgende voedselprijzen in Senegal. Ook het Spaans-Senegalese akkoord om de vluchtelingenstroom in te dijken, lag in de oppositiecampagne onder vuur. Dieng en Seck – twee voormalige medestanders van Wade – bestempelen de verkiezingen als frauduleus. Ze kregen drie dagen de tijd om bezwaren in te dienen. Dieng beschikt naar eigen zeggen over bewijzen dat een aantal Wade-aanhangers twee keer langs de stembus passeerden. Waarnemers van ECOWAS, de West-Afrikaanse economische gemeenschap, konden evenwel geen onregelmatigheden vaststellen.

Toch verliep de campagne niet geheel vlekkeloos. Hier en daar raakten de gemoederen danig verhit tijdens betogingen pro en contra president Wade. De voorbije verkiezingscampagne was naar Senegalese normen vrij woelig.

Stabiliteit als troef

Senegal wordt algemeen beschouwd als één van de meest stabiele democratieën in West-Afrika. De geweldloze presidentswissel in 2000 gaf Wade heel wat krediet bij de internationale gemeenschap. Ondanks de onlusten met rebellen in de zuidelijke Casamance-regio, geniet Wade ook in eigen land een imago van stabiliteit en betrouwbaarheid. Die elementen speelde hij in zijn presidentiële campagne uit als zijn belangrijkste troef. Sinds de onafhankelijkheid werd Senegal nog nooit geconfronteerd met een gewelddadige machtswissel. Het land is daarmee één van de weinige uitzonderingen in West-Afrika.

In juni vinden de parlementsverkiezingen plaats in Senegal. Wade hoopt alvast op een herhaling van het huidige verkiezingssucces.

Bevrijde Wereld is onder meer actief in West-Afrika. De ngo werkt er rond voedselzekerheid en netwerkversterking van lokale boerengemeenschappen. Meer info op www.bevrijdewereld.be

Deel dit artikel