Solidagro World Café: Boeren op vruchtbare grond. Evident. Of niet?


Met het praatcafé geeft ngo Solidagro de aftrap van haar campagne 'Boeren Troef!'. Bij haar projecten voor boeren in het Zuiden wordt geconfronteerd met de dalende grondvruchtbaarheid wereldwijd. Via de campagne zet ze deze problematiek in de kijker. Boeren troef!', omdat boeren zélf de troefkaarten in handen hebben om de vruchtbaarheid van de bodems te verbeteren.

 


 

Drie uitdagende vragen
Tijdens het World Café wordt u uitgenodigd om actief mee te denken over het thema en uw stem te laten horen. Boeiende sprekers scherpen het debat aan. Door het vertellen van hun persoonlijke ervaringen proberen ze antwoord te geven op de volgende vragen:

1. Ecologische landbouw, een nobel idee, maar kan je daar de wereld mee voeden?
Johan D'Hulster licht zijn visie op duurzaam bodembeheer toe en illustreert deze met z'n ervaringen als bio-boer in Schriek en in India. Wim Vereecken van Solidagro pikt in met een casus uit West-Afrika.

2. Moeten alle boeren aan de maïs, rijst en tarwe?
Bij geïndustrialiseerde landbouw telen boeren een beperkt aantal gewassen op grootschalige wijze. Deze monocultuur put de bodem uit. Zijn er alternatieven? In een video vertelt een Filipijnse boer over adlaï, een lokale graanvariant die een gelijkaardige smaak heeft als rijst, maar beter groeit op verarmde grond.

3. Wat is het verhaal achter het zwart zand onder uw oprit?
Peter Dupont
– bekend van artikels over de oorlog voor grondstoffen in de Filipijnen- vertelt over 'black sand mining' aan de Filipijnse kusten. Vissers worden verjaagd, kilometers mangrovebossen en viskweekplaatsen vernietigd.

Luc De Cleene, docent agro-ecologie aan KAHO Sint-Lieven in Sint-Niklaas, sluit af met pittige conclusies.

 

Meer info:

 

 

Deel dit artikel