Sri Lanka op de vooravond van een ernstige humanitaire crisis

Meer dan 200.000 mensen zijn op de vlucht voor het geweld in het noorden en het oosten van het eiland. Het Caritasnetwerk heeft enkele tsunami-heropbouwprojecten moeten opschorten vanwege het conflict.

Alleen al de laatste twee weken vonden 50.000 mensen opvang in Batticaloa (oosten). Nog eens 40.000 anderen zijn uit de conflictzones gevlucht naar door de overheid gecontroleerde gebieden.

Caritas Sri Lanka helpt met maaltijden, droog voedsel, kleding, opvang en basisgoederen. De lokale Caritassen van Batticaloa, Jaffna en Mannar stockeren hulpgoederen voor het geval het conflict nog zou verergeren.

Het Caritasnetwerk wil dat de strijdende partijen opnieuw rond de onderhandelingstafel gaan zitten en roept de internationale gemeenschap op om het vredesproces weer op gang te brengen.

Een militaire ‘oplossing' zal alleen maar leiden tot een nieuwe burgeroorlog. De vorige eindigde in 2002 met een staakt-het-vuren en eiste 70.000 doden.

Father Damian Fernando, directeur van Caritas Sri Lanka was vorige week in Rome om er deel te nemen aan enkele meetings over vredesopbouw en verzoening. Volgens hem is de situatie momenteel erg instabiel: "Het ziet er naar uit dat de overheid een militaire oplossing voor het conflict wil. Het land staat op de rand van een burgeroorlog".

"Er zijn verscheidene paramilitaire groeperingen actief en er zijn meer en meer moorden en verdwijningen. Sommige moorden zijn politiek, maar vaak zijn het ook gewone burgers die het slachtoffer worden".

Wat doet het Caritasnetwerk?
DF: "Het Caritasnetwerk blijft de mensen in Sri Lanka helpen. Zowel de regering als de Tamils beschouwen ons als neutraal. In het noorden, in Jaffna, geven we humanitaire hulp aan de mensen die door het geweld hun huizen moesten verlaten. Omdat de overheid het gebied afgesloten heeft, zitten vele mensen vast in vluchtelingenkampen. Maar we kunnen vrij bewegen in het conflictgebied.
Beide partijen erkennen ons werk".

Zijn dat dezelfde opvangkampen als tijdens de ergste jaren van het conflict?
DF: "Het zijn nieuwe kampen voor mensen die al sinds december op de vlucht zijn. De oude kampen uit de burgeroorlog waren zo goed als verlaten, al worden sommige nu heropend. In het oosten heeft de regering rebellengebied ingenomen. Alleen al de afgelopen twee weken zijn in Batticaloa 10.000 families, zo'n 50.000 mensen, aangekomen. We helpen hen met maaltijden, opvang en traumahulp."

Is het Caritasnetwerk ook betrokken bij vredesopbouw?
DF: "Ja. Omdat we als neutraal beschouwd worden, hebben we deelgenomen aan gesprekken tussen de verschillende partijen. We werken zowel met de overheid, de Tamils (LTTE), als het Buddhist People's Liberation Front aan vredesopbouw. We hebben ook contacten met andere Tamil- en Moslimgroeperingen."

Heeft het geweld een invloed op de tsunami-reconstructieprogramma's?
DF: "In de gebieden die door de overheid gecontroleerd worden, gaat de heropbouw verder, maar in de conflictgebieden ligt het werk stil. Door de schaarste en de stijgende prijzen van bouwmaterialen verloopt het werk trager. Toch hebben we vorige maand 120 huizen kunnen overhandigen aan families die alles verloren hadden in de tsunami."

Meer over ons werk in Sri Lanka

Caritas International DOOR:

Deel dit artikel