Getuigenissen uit Oost-Aleppo: "Hier hangt de geur van de dood in de lucht"

Het Syrische leger, Rusland en buitenlandse pro-regime milities zetten afgelopen maand de finale aanval in op Oost-Aleppo. De VN noemde de situatie in Oost-Aleppo ‘erger dan een slachthuis’. Er is volgens hen ook sprake van oorlogsmisdaden en mogelijke misdaden tegen de menselijkheid van ‘historische proporties’. 'Shame on us all to stop the annihilation of Eastern Aleppo', zei de VN-chef voor Humanitaire Zaken O’Brien op 21 november.

  • 11.11.11 verzamelt op deze pagina getuigenissen van mensen ter plaatse. Meer getuigenissen volgen.

Oost-Aleppo wordt sinds begin juli 2016 ook belegerd door het Syrische regime, waardoor de stad volledig is afgesneden van humanitaire hulp. Deze belegering is volgens de VN deel van een doelbewuste "surrender or starve" strategie om Syrische gebieden tot overgave te dwingen en de burgerbevolking gedwongen te verplaatsen.

Ook het Westelijke deel van de stad, dat al langer onder controle stond van het Syrische regime, werd intensief onder vuur genomen door raketten van gewapende oppositiegroepen. Ook dit zijn oorlogsmisdaden.

Een Syrische vrijwilliger van 11.11.11 uit Latakia, Orwaa*, sprak de afgelopen dagen via Whatsapp met vrienden uit Oost-Aleppo. Hij verzamelde de volgende hartverscheurende getuigenissen:

Mohamad al Mahmod (donderdagochtend 15 december):

"Samen met enkele anderen probeerde ik te vluchten via het evacuatiepunt al Ramossa, maar de weg naar het evacuatiepunt was geblokkeerd door ingestorte gebouwen. De geur des doods hangt in de lucht terwijl een bulldozer de weg probeert vrij te maken. Tijdens de pogingen om de weg te heropenen werden de ambulance en de Syria Civil Defence tot drie keer toe beschoten. Momenteel vindt een nieuwe poging plaats van het Syrische Rode Kruis om de gewonden te evacueren."

"Ik vraag me enkel af hoe alle naties ter wereld Assad steunen en ons alleen laten. Op dit moment kan ik enkel het gevoel begrijpen dat Joden hadden toen ze tijdens de Tweede Wereldoorlog naar de concentratiekampen werden gestuurd, terwijl niemand om hen gaf."

"We weten dat de regimetroepen en Iraakse en Afghaanse milities wachten op ons vertrek om de oorlogsbuit tussen elkaar te verdelen. De pro-regime strijders kijken naar Oost-Aleppo als roofzuchtige hyena’s die wachten op de dood van hun slachtoffer. Dat is ok voor ons, we zijn klaar om alles achter te laten, we hebben enkel onze ziel en onze kleren."

 

Mohamad Zien (woensdagochtend 14 december):

"Ondanks alle bombardementen heb ik altijd verkozen om in mijn wijk te blijven. De gebeurtenissen van de afgelopen dagen waren een traumatiserend voor iedereen, de situatie is uiterst kritiek, we kunnen niet langer wachten op meer uitstel."

"De gangen van het ziekenhuis liggen vol met gewonden -meer dan 150 personen in acute toestand- en de ambulance staat buiten te wachten om de gewonden te evacueren. Al onze verwachtingen bleken echter vals: in plaats van hulp kregen we bommen en mortieraanvallen op en rond het ziekenhuis te verwerken. Alsof het aan het regenen is. We kunnen de stemmen van gewonden vanonder het puin van verwoeste gebouwen horen, maar we kunnen niets doen omdat we weten dat we dan ook zullen sterven. We vragen enkel de re-activatie van de deal tussen ons en het Assadregime, dat is de enige oplossing voor deze humanitaire catastrofe."

* Op eigen verzoek gebruiken we niet zijn echte naam

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels