Syrische vluchtelingen in Libanon

Terwijl de internationale gemeenschap het maar niet eens geraakt over een mogelijke militaire interventie in Syrië, brengt de Syrische revolte aanhoudend vluchtelingen voort. In een hospitaal in het Libanese Tripoli tekende journalist Matteo Fagotto de verhalen op van Syrische vluchtelingen, burgers, rebellen en voormalige scherpschutters.

De internationale gemeenschap reageert verdeeld op het geweld in Syrië. Iintussen brengt de opstand een groeiende stroom vluchtelingen voort. In een hospitaal in het Libanese Tripoli luisterde journalist Matteo Fagotto naar het verhaal van de tegenstanders van Bashar al-Assad.

'Toen ik probeerde weg te geraken van de tanks die ons aanvielen, werd ik twee keer in mijn linkerbeen geschoten. Ik viel, en Hassan Matar, een vriend, stopte om te helpen. Hij werd drie keer geraakt door sluipschutters, een kogel ging door zijn hoofd. Hassan is in mijn armen gestorven.'

Activist Abu Hamsa (25) raakte op 17 december gewond tijdens gevechten tussen de Syrische veiligheidstroepen en demonstranten in Qusayr, een Syrische stad nabij de grens met Noord-Libanon. Naast hem volgen twee stadsgenoten stil knikkend mee. 'Het was namiddag. Vier uur lag ik op straat, mijn kleren doorweekt met bloed. Ik hield me dood om te voorkomen dat een volgende kogel van sluipschutters me zou treffen', gaat hij verder. Toen het donker werd, slaagde zijn broer erin om hem, vanaf een straathoek, een touw toe te werpen en hem van de straat weg te trekken. Hamsa's familie besloot om hem naar Libanon te sturen.

BRON:
MO* Magazine

Deel dit artikel