Zonder rechtvaardige belastingen domineert de wet van de jungle

FAN en RJF organiseren achtste editie van Tax Justice Day

taxjusticeday2018

Het Financieel Actie Netwerk (FAN) en het Réseau pour la Justice Fiscale (RJF) organiseren op donderdag 7 juni 2018 de achtste editie van de Tax Justice Day. Tussen 7.00u en 8.30u. zijn er acties op een heleboel plekken in België.

Militanten uit de verenigingen die aangesloten zijn bij beide platforms zullen treinpendelaars aanspreken en informeren aan een aantal stations. Het gaat onder meer om Brussel-Noord, Brussel-Centraal, Brugge, Gent Sint-Pieters, Antwerpen-Centraal, Antwerpen-Berchem, Hasselt, Genk, Turnhout, Geel, Mol, Herentals, Vilvoorde, Aalst, Leuven, Herent, Lommel, Geraardsbergen, Oostende, Sint-Niklaas. Ook in het Franstalige landsdeel worden heel wat stations bediend.

De actievoerders delen een speciaal gemaakte belastingkrant uit die uitlegt waarom de strijd voor rechtvaardige belastingen zo belangrijk is voor iedereen. Zonder belastingen en sociale bijdragen zouden we in een samenleving belanden waar de wet van de jungle domineert. Het is dan ook de normaalste zaak dat ieder van ons bijdraagt overeenkomstig zijn inkomsten. Maar draagt ieder van ons op een billijke manier bij? In géén geval.

Politiek laat betijen

De ene na de andere regering volgt elkaar op, maar de bewindslieden ondernemen in wezen niets om ervoor te zorgen dat de laagste en middelgrote inkomens niet langer de grootste bijdrage (moeten) leveren. Het FAN en het RJF vinden het niet normaal en niet aanvaardbaar dat de meer gefortuneerden van talloze degelijke diensten en voorzieningen kunnen genieten terwijl ze allerlei mogelijkheden hebben om aan de belastingen te ontsnappen.

Als er genoeg politieke wil zou zijn om belastingfraude en belastingontwijking doortastend aan te pakken, dan zou de overheid ook veel meer middelen krijgen om de ongelijkheid in onze samenleving te verminderen.

11.11.11 DOOR:

Over het FAN en het RJF

logo-FinancieelActieNetwerk-200x200

Het Financieel Actie Netwerk (FAN) en het Réseau pour la Justice Fiscale (RJF) engageren zich al sinds 1999 voor een rechtvaardige fiscaliteit in België. Bij deze netwerken zijn vakbonden, ngo’s en sociale actiegroepen aangesloten. In het geval van het FAN zijn de leden het ABVV, de ACLVB, het ACV, Attac-Vlaanderen, FairFin, de KWB, de LBC-NVK, LEF, het Masereelfonds, Openbarebank.be, Oxfam-Solidariteit, 11.11.11, ACOD-Financiën en Hart boven Hard.

Het FAN en het RJF eisen meer fiscale rechtvaardigheid omdat het overal in de wereld, ook in België, vooral de gewone mensen zijn die belastingen betalen. Beide netwerken ijveren voor een sociaal rechtvaardig, democratisch en progressief belastingstelsel. Door te ijveren voor meer fiscale rechtvaardigheid leveren de netwerken een bijdrage aan het algemeen belang.

www.hetgrotegeld.be

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels