Tien Boliviaanse gasten ontdekken Vlaanderen

In het kader van de campagne “Nomineer Samuel voor de Nobelprijs voor Duurzame Ontwikkeling” nodigde Broederlijk Delen tien Boliviaanse gasten uit naar Vlaanderen. Elk van hen werkt voor één van de partnerorganisaties van Broederlijk Delen in Bolivia. Sinds gisteren hebben zij hun intrek genomen bij ‘gastgezinnen’ verspreid over heel Vlaanderen. Tijdens hun verblijf zullen ze vertellen over hun werk, waarin ze ijveren voor erkenning van hun cultuur en de bescherming van het klimaat.

“Jarenlang, al sinds de Industriële Revolutie, hebben de ontwikkelde landen de natuur uitgebuit. Wij in het Zuiden krijgen vandaag niet de mogelijkheid om ons ook te ontwikkelen. Daarom moeten we bij het debat over klimaatverandering ook de thema’s klimaatschuld en klimaatgerechtigheid opnemen. Alleen zo kunnen we komen tot een rechtvaardig globaal klimaatakkoord waarbij rekening wordt gehouden met alle mensen op deze planeet”, zegt Alexandra Flores Bazán van de Fundación Solón, één van de partnerorganisaties van Broederlijk Delen. Onze Boliviaanse gasten zullen tijdens hun verblijf ook kennis maken met het leven zoals het is, hier bij ons in Vlaanderen.

Limbert Sanchez Choque van CEPA is enthousiast over zijn verblijf hier: “Wij hopen dat onze broers en zussen ons hier in België ontvangen met een hart vol solidariteit. Zij steunen door hun inzet vele gemeenschappen over heel de wereld en waken tegelijkertijd over Moeder Aarde.” Broederlijk Delen biedt mensen uit Bolivia de kans om zelf te vertellen over hun strijd voor erkenning van hun cultuur en de bescherming van het klimaat. 

Met de onlinepetitie om Samuel te nomineren voor de Nobelprijs voor Duurzame Ontwikkeling brengt Broederlijk Delen de klimaatproblematiek onder de aandacht van het brede publiek. De ngo hoopt op die manier zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen die Samuel zelf op het einde van de campagne niet alleen aan premier Yves Leterme wil overhandigen, maar ook aan de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, en EU-voorzitter Herman Van Rompuy. Met deze politieke actie wil Broederlijk Delen ijveren voor een rechtvaardig klimaatakkoord, waarbij ook rekening wordt gehouden met de eisen van het Zuiden.

Tijdens hun verblijf hebben onze gasten een drukke agenda. Misschien kom je ze wel tegen op een Koffiestop, een solidaire maaltijd, een debat of een informatief of cultureel evenement georganiseerd door hun gastgemeenschappen. “In het Westen sensibiliseren wij vooral rond « leren geven ». Maar het is ook belangrijk dat we de bescheidenheid hebben om te leren krijgen. Gedurende een week willen wij met onze gasten gedachten en visies uitwisselen. Hoe zien zij spiritualiteit? Hoe gaat hun volk om met Moeder Aarde? Leren krijgen vanuit een gelijkwaardige positie, daar draait het voor ons om”, zegt Cis Marinus uit Olen die Maria Teresa Hosse van het Plataforma Cambio Climático te gast heeft.

Nog tot en met 19 maart 2010 verblijven onze Boliviaanse gasten in ons land.

Bekijk een overzicht met foto van onze Boliviaanse gasten

Karel Ceule, pers- en communicatieverantwoordelijke, brengt u graag met hen in contact. 
GSM: 0476/330 221 – karel.ceule@broederlijkdelen.be

Deel dit artikel