Trump kiest verkeerde kant van de geschiedenis

cnn-trump-decision-paris-agreement

President Trump stapt na maanden van speculatie en onzekerheid uit het Akkoord van Parijs. De Verenigde Staten keren daarmee het internationale klimaatbeleid en de miljoenen mensen die nu al dagelijks kampen met de dramatische gevolgen van het klimaatprobleem de rug toe.

De beslissing van de VS is een tegenslag en zal het moeilijker maar niet onmogelijk maken om de internationale klimaatdoelstellingen te behalen. De weg naar een koolstofarme samenleving is zowel politiek als economisch ingezet en de internationale gemeenschap zal zich hierdoor niet laten tegenhouden.

Mentaliteitswijziging

Het Akkoord van Parijs – ondertekend door 194 andere landen – staat of valt immers niet bij de beslissing van één land. Bij de top van de G7 vorige week bevestigden het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Canada en Japan hun engagement voor het Akkoord van Parijs. Gisteren nog zette Rusland druk op de VS en ook India liet eerder al weten zich aan het akkoord te houden. Vandaag komen de EU en China met een gezamenlijk statement waarin ze versterkte samenwerking op vlak van klimaatverandering aankondigen.
Dit getuigt van een belangrijke mentaliteitswijziging. De terugtrekking van de VS uit het Kyotoprotocol in 2001 veroorzaakte een kettingreactie van andere landen die volgden en zelfs vijf jaar geleden zou een klimaatakkoord zonder VS nog ondenkbaar zijn geweest.

Geen plaats meer aan tafel

Hoe dan ook was het al duidelijk dat de VS onder president Trump geen ernstig klimaatbeleid zou voeren. Minder dan een maand na de start van zijn presidentschap ondertekende hij twee presidentiële besluiten om het klimaatbeleid van Obama terug te draaien. Ook zijn begroting laat weinig aan de verbeelding over: strenge besparingen op de klimaatadministraties en internationale klimaatfinanciering voor de ontwikkelingslanden. Zo moet het Environment Protection Agency (EPA) maar liefst 31% besparen en annuleert de VS een openstaande belofte van 2 miljard dollar voor het Green Climate Fund. Dat fonds werd opgericht om de ontwikkelingslanden bij te staan in hun klimaatuitdagingen.

Door uit het Akkoord te stappen, heeft de VS geen plaats meer aan de onderhandelingstafel over het Akkoord van Parijs. Op die manier kan Trump alvast de internationale klimaatrespons niet verder afzwakken, wat goed is. Trump had twee opties: uit het Akkoord van Parijs stappen of uit het VN-Klimaatverdrag stappen. Dat laatste kan sneller maar is veel drastischer. Nu blijkt dat de VS wel uit het Akkoord van Parijs stapt maar niet uit het VN-Klimaatverdrag, zal het minstens tot november 2020 duren voor de exit helemaal rond is. Dat is immers vastgelegd in het Akkoord. In november 2020 vinden de volgende presidentsverkiezingen in de VS plaats.

EU mag niet bij de pakken blijven zitten

Het is goed dat premier Michel en andere Vlaamse en federale ministers gisteren de stap van de VS veroordeelden. De Europese Unie moet blijven druk uitoefenen op de VS om de beslissing terug te draaien. De VS is niet langer een bondgenoot van de EU inzake klimaat. Het is het moment voor de EU om zich te bezinnen over economische maatregelen. Er liggen al ideeën op tafel zoals koolstofheffing op Amerikaanse import. Het is hoog tijd om daar ernstig over na te denken.

Tegelijk moet Europa nu de daad bij het woord voegen en zich opstellen als klimaatleider. Dat betekent zowel pleiten voor snelle voortuitgang op het internationale niveau als kiezen voor meer ambitie op het Europese toneel. Ook de leemte op vlak van internationale klimaatfinanciering voor ontwikkelingslanden die Trump achterlaat moet Europa mee opvangen. Zowel de doelstelling om tegen 2020 minstens 100 miljard dollar per jaar te voorzien als de klimaatnoden van de meest kwetsbaren blijven ongewijzigd. Europa mag niet aanvaarden dat de armste gemeenschappen op deze planeet lijden onder deze roekeloze beslissing.

Lien Vandamme
Beleidsmedewerker Klimaat en Natuurlijke Rijkdommen

11.11.11 DOOR:

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels