Tyfoon beschadigt centrum van Handicap International in Danang

De tyfoon die eerst de Filippijnen trof kwam gisteren met volle kracht toe aan de Vietnamese kust. Ik werk momenteel in Hanoi in het noorden maar sinds dat telefoontje woensdagochtend van Dokter Chin hebben we niet stilgezeten. Hij is de directeur van het provinciaal revalidatiecentrum in Danang dat Handicap International heeft uitgebouwd. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen die hij genomen had om het centrum en zijn patiënten zo goed mogelijk van  de storm te beschermen (evacuatie van alle patiënten en familieleden, afsluiting van ramen en onderbrengen van materiaal in beschermde plaatsen van het centrum) heeft het toch aanzienlijke schade opgelopen.

Hij herinnerde me er nog aan hoe we tijdens het bespreken van de bouwplannen in 2006 (toegangbaarheid voor rolstoelen, toiletten, behandelingszalen op het gelijkvloers) rekening hadden gehouden met het feit dat het centrum in een zone lag met een hoog risico voor windschade tijdens stormen met windkracht 5 en hoger. De lange kustlijn van Vietnam krijgt sowieso veel stormen te verwerken. Daarom hadden we ook geen bovenverdieping gebouwd. Het centrum ligt aan het strand van Danang op een steenworp van China Beach, de legendarische landings plaats van de eerste amerikaanse troepen begin jaren 60 tijdens de Vietnamoorlog).

De nieuwbouw werd daarom aangelegd achter the hoofdgebouwen, met een laag dubbel dak om het water buiten te houden. Dit is eigenlijk een nadeel in dit tropisch klimaat omdat het de warmte en vocht niet genoeg laat circuleren. Maar de veiligheid van de patiënten gaat voor .

opslagplaats

De opslagplaats van het revalidatiecentrum na de storm (foto van onze medewerker Than van Chin).

Als we de eerste rapporten over de schade bespreken zien we dat de dakpanelen het zwaar te verduren kregen. Op het hoogtepunt van de windstoten zijn er ook brokstukken van omliggende gebouwen neergekomen op het centrum en die hebben de dakpanelen beschadigd waardoor de wind vrij spel kreeg om alles los te rukken en de regen kon binnensijpelen. Dit werd tijdelijk afgedekt en sommige delen van het gebouw die werden leeggehaald voor de evacuatie blijven leeg staan totdat ze degelijk kunnen hersteld worden. Er moet nu gewerkt worden aan het heropzetten van het materiaal in de overige kamers  en … de stroom moet nog hersteld worden daar de generator niet genoeg capaciteit heeft om voltijds stroom te kunnen voorzien.

occupational-therapy-and-laundry-area

Achterkant van de ergotherapie en kinesitherapieafdeling (foto: Than van Chin).

We hebben enkele uitwisselingen gehad rond de kost van de schade en we spreken af om mekaar te ontmoeten ter plaatse, met de onderhoudsverantwoordelijke om zo snel mogelijk tot een bestek te komen en de herstellingen verder te zetten.

De bedoeling is om zo snel mogelijk de capaciteit van 30 bedden te halen (zoals voor de strom) omdat er meer patiënten worden verwacht (vanuit de trauma-afdeling van het aanpalende ziekenhuis van Danang). Mensen die zwaar gewond raakten door de tyfoon zullen in de komende dagen toekomen en meteen met de juiste revalidatie moeten beginnen na de operatie. Dat is nu net de specialiteit van het centrum dat beschadigd werd. Daarnaast moeten de mensen die in behandeling waren zo snel mogelijk hun revalidatie kunnen verder zetten.

hdtl

Het beschadigde dak van de kinesitherapieafdeling (foto: Than van Chin).BRON:
Handicap International Blog
Handicap Int. DOOR:

Deel dit artikel