Verdeling urgentiekits in Gaza

Handicap International heeft urgentiekits in Gaza kunnen afleveren. Deze worden sinds afgelopen dinsdag door mobiele teams uitgedeeld. Met de urgentiekits die de organisatie ter beschikking stelt en die sinds 28 januari worden verdeeld, voert Handicap International haar acties in de Gazastrook op.
Verdeling urgentiekits in Gaza
Een team vrijwilligers was in Jeruzalem belast met de voorbereiding en verpakking van een eerste reeks van 500 urgentiekits die maandag op het einde van de dag in de Gazastrook werden geleverd. Deze kits zijn vooral waardevol voor de families die tijdens de confrontatie alles verloren hebben, of wiens huizen werden vernield.

Doelgroep

De criteria die gebruikt worden in de keuze van de begunstigden, zijn gebaseerd op de kwetsbaarheid van de personen. Handicap International levert dus in eerste instantie urgentiekits aan personen met een handicap, bejaarden, gewonden, mensen met een chronische ziekte en vrouwen die minstens 7 maanden zwanger zijn. De extra matrassen en dekens zijn in de eerste plaats bestemd voor de onthaalfamilies. De verdeling wordt verzorgd door zes mobiele urgentieteams, die elk uit twee personen zijn samengesteld. De teamleden werden in Gaza aangeworven en door Handicap International opgeleid. Terwijl de mobiele teams, die de eerste hulpkits bij zich hadden, de basisgezondheidszorgen toedienden, werden ?s ochtends de families geëvalueerd. De geselecteerde begunstigden kregen een urgentiekit en indien nodig een matras en extra dekens.

De inhoud van de urgentiekits

Verdeling urgentiekits in Gaza
De hygiënekit bevat luiers, maandverband, twee stukken zeep, twee tandenborstels, tandpasta, een fles shampoo, wasgel voor de handen, een pakje vochtige doekjes, twee pakjes papieren zakdoeken, toiletpapier en een badhandoek. Er is eveneens een eerstehulpkit voorzien met steriel gaas, rollen gaasverband, pleisters, paracetamol, watten, sparadrap, fysiologische oogdruppels, Betadine en een schaar.

In de winterkit wordt het volgende voorzien: een deken, twee paar sokken, 10m² plastiek zeilen, een rol touw, een rol stevig plakband, 10 kaarsen, een doosje lucifers, een elektrisch lampje en een doosje batterijen. De begunstigden vinden in elke kit ook twee brochures: een  brochure van Unicef over de sensibilisatie inzake de risico?s van niet-ontploft oorlogstuig en een tweede brochure van AZG over verbanden aanbrengen.

Deze acties komen bovenop de acties die al sinds het staakt-het-vuren werden gevoerd. Sinds 19 januari voert een team van 7 kinesisten een evaluatiemissie uit bij de gewonden en bij iedereen in Zuid-Gaza die revalidatie nodig heeft. Dankzij deze evaluatie ter plaatse kunnen de eerste revalidatiezorgen onmiddellijk toegediend worden.

Deel dit artikel