Veroordeling Chantha kaakslag voor vakbondsvrijheid in Cambodja

athtorn_24.06.2011_200px Zowel blijdschap als ontgoocheling bij ACV en Wereldsolidariteit nu de uitspraak in de rechtszaak van de onterecht gearresteerde vakbondsleider Sous Chantha bekend is. Chantha werd schuldig bevonden aan drugsbezit. "Een schande en doodjammer", reageert Andre Kiekens, algemeen secretaris Wereldsolidariteit, in een eerste reactie. "Dit is een duidelijk geval van het criminiliseren van vakbondsactie", vervolgt Luc Cortebeeck, voorzitter ACV. Toch is er ook enige blijdschap, want enkele uren na de uitspraak, werd Chantha vrijgelaten uit de gevangenis. Hij zat immers al 8 maanden in voorlopige hechtenis en heeft zijn celstraf dus reeds uitgezeten. 

Chantha werd schuldig bevonden aan drugsbezit en veroordeeld tot 10 maanden gevangenis. Van bij zijn arrestatie op 18 november was duidelijk dat Chantha onder valse voorwendsels (in scène gezet drugsbezit) maar in realiteit omwille van zijn vakbondsactiviteiten, opgepakt werd. Chantha en zijn achterban van 1000 leden in één van de grootste kledingfabrieken in Phnom Penh, sloten zich aan bij de acties van C.CAWDU voor een hoger minimumloon. Zijn vakbondsengagement, en het feit dat hij niet wou toegeven aan druk om geld te aanvaarden om zijn vakbondsactiviteiten stop te zetten, kostten hem zijn vrijheid. Op de terugweg van zijn werk naar huis, werd hij tegengehouden door de militaire politie die bij een onderzoek van zijn motorfiets plots drugs vonden. Chantha was in de val gelokt en hing een celstraf van 5 jaar boven het hoofd. Vandaag is er einde gekomen aan de onzekerheid door de uitspraak van de rechter. Die oordeelde dat Chantha schuldig was aan persoonlijk drugsbezit en veroordeelde hem tot 10 maanden celstraf. Aangezien Chantha al 8 maanden vastgezeten had, en er 2 maanden van het verdict opgeschort werden, werd Chantha enkele uren na de uitspraak vrijgelaten uit de gevangenis.


Ath Thorn (foto), voorzitter van C.CAWDU, vakbondspartner van ACV en Wereldsolidariteit, reageert. "Uiteraard zijn we blij dat Chantha vrijgekomen is, maar toch laat de veroordeling een erg wrange nasmaak. De komende dagen gaan we overleg plegen met onze advocaat en Chantha om de verschillende opties te bekijken. Onze eerste bezorgdheid is ook om Chantha terug aan de slag te krijgen. Maar deze uitspraak is een duidelijk teken aan de wand voor vrije vakbondsactie in Cambodja. Dit kan elk van ons overkomen. Dit is een duidelijk geval van vakbondsintimidatie. We moeten dit zeker verder opvolgen en rekenen hiervoor op onze internationale partners."

Luc Cortebeeck, vorige week nog verkozen tot wereldvoorzitter van de werknemers en vice-voorzitter van de Internationale Arbeids Organisatie beaamt dit. "Dit is een duidelijk geval van het criminaliseren van vakbondsactie en moet verder aangeklaagd worden . De Cambodjaanse overheid werd dit jaar voor de tweede maal op rij op het matje geroepen voor schendingen van vrijheid van vereniging in hun land. Deze uitspraak is nogmaals het bewijs dat vrije vakbondsactie in Cambodja ernstig onder druk staat. We zullen de Cambodjaanse autoriteiten hier dan ook opnieuw over interpelleren. Los daarvan blijven we ook nauw samenwerken met onze partner in Cambodja, die de laatste maanden in zeer moeilijke omstandigheden sterk werk geleverd hebben. Niet alleen hun goede zorgen voor Chantha en zijn familie, maar ook hun blijvende inzet en onderhandelingen om de ontslagen vakbondsdelegees die deelnamen aan de staking voor een hoger minimumloon, terug aan de slag te krijgen. "

Jessie Vancouwenberghe, Internationale Dienst ACV

Meer info over de moeilijke situatie van het vakbondswerk in Cambodja

Wereldsolidariteit DOOR:

Deel dit artikel