Videodagboek: verbod op clustermunitie

Videodagboek van Hildegarde Vansintjan in Oslo

Op 2 en 3 december zouden landen in Oslo samenkomen om de Conventie over Clustermunitie te ondertekenen. Zowat een week voordien, vroeg Actua TV me om een videodagboek bij te houden. Een verrassende vraag. Dit had ik nog nooit gedaan. En hoe filmen en lobbyen bij regeringen combineren? Het was een hele uitdaging. Dus liep ik ongeveer een week met een camera door Oslo. Voor de conferentie gaf ik mediatraining aan de Ban Advocates, overlevenden van clustermunitie die regeringen overtuigen van de noodzaak van een verbod op clustermunitie. Ik gaf hen mediatraining en liet hen spreken voor mijn camera. Ik volgde hen bij hun lobbywerk en tijdens de conferentie zelf. Daarvan probeerde ik de hoogtepunten vast te leggen.

Het waren voor mezelf ook belangrijke momenten. Zolang hadden we hier naartoe gewerkt. Nu speelde ik zelf het spel mee met zovele anderen en ik was door mijn camera tegelijkertijd een getuige die het historisch moment mocht vasthouden.

Zo kan je nu zelf zien hoe de overlevenden, het middenveld en de staten gezamenlijk in staat zijn geweest een wapen te bannen dat zoveel leed heeft teweeg gebracht.

DEEL 1

DEEL 2BRON:
Handicap International - Fatal Footprint

Deel dit artikel