VN-expert wil gratie voor alle klokkenluiders

Edward Snowden, 's werelds bekendste klokkenluider

Regeringen moeten de bijdrage van klokkenluiders aan de samenleving erkennen en gratie verlenen aan degenen die zijn veroordeeld tot celstraffen. Dat zegt VN-expert Alfred de Zayas in reactie op de gratie voor de Amerikaanse militair en klokkenluider Chelsea Manning. 

De Amerikaanse president Barack Obama verleende deze week gratie aan Manning, die tijdens zijn uitzending naar Irak documenten doorspeelde naar WikiLeaks. Bij de documenten zaten ook videobeelden van een Amerikaanse dodelijke aanval op Iraakse burgers en twee journalisten van persbureau Reuters, die wereldwijd tot ophef leidden.

Chelsea Manning, die destijds door het leven ging als Bradley Manning, verklaarde in gewetensnood te zijn gekomen door de ongefundeerde manier waarop het leger beslissingen nam over leven en dood.

Democratie

"Ik roep regeringen wereldwijd op om een einde te maken aan lastercampagnes, het lastigvallen en zelfs vervolgen van klokkenluiders zoals Julian Assange, Edward Snowden, de Luxleakers Antoine Deltour en Raphael Halet en corruptiemelder Rafi Rotem", zegt De Zayas.

Deltour en Halet maakten informatie openbaar over controversiƫle belastingdeals die Luxemburg sloot met grote bedrijven. Rafi Rotem bracht corruptie aan het licht als onderzoeker bij de Israƫlische Belastingautoriteit.

Klokkenluiders zijn volgens De Zayas verdedigers van de mensenrechten wier bijdrage aan de democratie en rechtsstaat niet overschat kan worden. "Ze dienen de democratie en mensenrechten door informatie openbaar te maken die beschikbaar hoort te zijn voor iedereen."

Straffeloosheid

"Een cultuur van geheimhouding is meestal ook een cultuur van straffeloosheid", zegt De Zayas. De VN-expert doet een rechtstreeks beroep op de regeringen van Zweden en het Verenigd Koninkrijk om de aanbevelingen van de VN-werkgroep inzake Arbitraire Detentie op te volgen en het mensenrechtensysteem te versterken.

De aanbevelingen hebben direct betrekking op de situatie van bijvoorbeeld Julian Assange, die al langer dan vier jaar beschermd wordt door de ambassade van Ecuador in Londen.

In de aanbevelingen staat onder meer dat detentie arbitrair is, als die geschiedt op basis van het uitoefenen van iemands democratische rechten zoals die zijn vastgelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. 

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels