Vredeseilanden blij met succesvol campagneweekend


Het voorbije weekend engageerden 10.000 mensen zich om gadgets te verkopen of andere acties te organiseren voor Vredeseilanden.

"We danken al onze vrijwilligers voor hun enthousiasme en de duizenden mensen die ons steunden voor hun positieve reacties", zegt woordvoerster Nele Claeys.

"Op basis van de eerste resultaten verwachten we een lichte stijging van de opbrengst ten opzichte van vorig jaar. Veel vrijwilligers zijn nu nog op pad en ook de komende weken staan er nog tal van acties op til.

Tijdens het jaarlijkse actieweekend haalt Vredeseilanden jaarlijks tussen de 500.000 en de 600.000 euro op. Ook in de rest van het jaar kan Vredeseilanden rekenen op een basis van trouwe donateurs.

Daarnaast zijn er de 20km door Brussel en de mountainbike tochten in Benin en Nicaragua waarvoor een groeiend aantal sportievelingen zich laten sponsoren. In 2013 ontving Vredeseilanden 2.080.000 euro aan giften. Dat is 4% meer dan in 2012.

Met de campagne 'Reserveer je diner voor 2050' vraagt Vredeseilanden aandacht voor de toekomst van onze voedselvoorziening. In 2050 zijn we met 9 miljard mensen op aarde, twee miljard meer dan vandaag. "Zoals we vandaag eten produceren en consumeren, komen we er niet", zegt Nele Claeys. "Onze planeet kan dat simpelweg niet aan. Daarom moeten we vandaag in actie schieten."

 

Potentiëel


Eerder dan een reden tot doemdenken, ziet Vredeseilanden vooral een grote kans. "Wereldwijd beschikken kleinschalige landbouwers nog over een enorm potentieel. We moeten in hen investeren om dat potentieel op een duurzame manier waar te maken. Zo kan je tegelijk voedselzekerheid realiseren én armoede bestrijden, want twee derde van de mensen die honger lijden, leeft in een boerenfamilie."

Maar de oplossing ligt ook hier bij ons. "In Europa groeit de bevolking niet meer. Hier moeten we de ecologische impact van landbouw en van ons consumptiepatroon terugdringen. Minder voedsel verspillen, minder vlees consumeren, de landbouw milieuvriendelijker en minder afhankelijk van fossiele brandstoffen maken."

 

Reserveer voor 2050


Je kan nog tot eind januari symbolisch je diner reserveren voor 2050 op www.reserveerjediner.be en zo de campagne van Vredeseilanden ondersteunen. Wie dat doet, maakt dit jaar nog kans op een diner in het toprestaurant Vous Lé Vous van sterrenchef Giovani Oosters.


Meer info:
Rikolto (Vredeseilanden) DOOR:

Deel dit artikel