Vredeseilandencampagne 2010: Boeren verdienen meer

“Boeren verdienen meer.” Met die slogan gaan op 15, 16 en 17 januari overal in Vlaanderen 12.000 vrijwilligers de straat op om de bekende Vredeseilandengadgets te verkopen. Als boeren en boerinnen een goed inkomen verdienen, werken ze namelijk niet alleen zichzelf uit de armoede, maar dringen ze ook het hongerprobleem terug, dat nu al meer dan een miljard mensen treft. Vredeseilanden zet de problemen van boerenfamilies dit jaar in de kijker met “Le Belge”, een absurde kortfilm van Stijn Meuris over een Senegalese bananenboer die van zijn plantage de 11de provincie van België wil maken.

Le Belge werd op 18 november uitgezonden op Canvas en werd sindsdien ook op internet druk bekeken. Eens deel van België hoopt het hoofdpersonage Yacouba Doumbouja op een goede opleiding, een betere infrastructuur, een grotere markt en een stukje van de Europese landbouwsubsidies. Een gek plan? Voor Yacouba slechts één van de vele pogingen om met zijn bananen een leefbaar inkomen te verdienen. Le Belge werd op 18 november uitgezonden op Canvas en werd sindsdien ook op internet druk bekeken.

Fictie of realiteit?

Het verhaal van Le Belge is verzonnen, maar dat boeren en boerinnen er niet in slagen een inkomen te halen uit hun werk, is dagelijkse realiteit, zelfs in België", legt Vredeseilandendirecteur Luuk Zonneveld uit. "De gevolgen zijn ernaar: meer dan 1 miljard mensen lijden honger en tweederde van hen zijn vreemd genoeg boeren en boerinnen."

Toch zijn die boeren en boerinnen net de oplossing voor het hongerprobleem. “Investeren in landbouw blijkt volgens onderzoek de efficiëntste manier voor het bestrijden van honger en armoede. Maar dan moeten die landbouwers in ontwikkelingslanden beschikken over grond, zaden, meststoffen, krediet en een markt waar ze leefbare prijzen krijgen.”

Bananenboeren APROVAG trekken campagne

Met de juiste ondersteuning is er volgens Vredeseilanden geen 11de provincie nodig om een beter bestaan op te bouwen. “Dat bewijst de boerenorganisatie APROVAG waarmee Vredeseilanden in Tambacounda (Senegal) samenwerkt om de Senegalese banaan op de kaart te zetten”, vertelt Zonneveld. Vredeseilanden zet hen tijdens deze campagne in de kijker. “De boeren krijgen er 60% meer voor hun bananen door de kwaliteit ervan te verhogen. Dat deden ze door om te schakelen naar duurzame biologische teelt, betere kartonnen verpakking in gebruik te nemen en een nieuwe opslagruimte te bouwen.”

Boeren verdienen meer

De slagzin "Boeren verdienen meer" benadrukt het belang van een gezonde landbouw. "Boeren zorgen niet alleen voor eten, ze spelen ook een cruciale rol bij het bestrijden van de klimaatopwarming. Daarom verdienen boeren meer: een stabiele markt met lonende prijzen, een goed beleid, een sterke organisatie... en een leefbaar inkomen", besluit Luuk Zonneveld.

Wil je ook meedoen?

Zin om twee uurtjes of meer gadgets te verkopen bij een warenhuis in je buurt? Of wil je een andere actie organiseren?

Achtergrondinfo

 

Deel dit artikel