Vrouw met een hart

Nora (4de van rechts) en haar vrijwilligersgroep

Nora Kotroo (22) zet zich met hart en ziel in voor 11.11.11, de koepelvereniging van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging die al jaren strijdt tegen onrecht.

Nora: "Vorig jaar deed ik voor mijn opleiding sociaal-cultureel werk stage bij 11.11.11. Die organisatie was zich komen voorstellen bij ons op school en ik was meteen overtuigd. Ze verenigen verschillende ngo's en kunnen zo fantastisch werk doen in het zuiden.

Maar tijdens mijn stage merkte ik dat er onder de 11.11.11-vrijwilligers weinig diversiteit was, daar wilde ik iets aan doen. Ik was al actief als vrijwilliger in de gemeente waar ik woon, Grimbergen, maar vorig jaar heb ik zelf een nieuwe vrijwilligerstak opgericht in Brussel, speciaal gericht op nieuwkomers.

Ik weet nu al: van vechten tegen onrecht wil ik mijn beroep maken Nora Kotroo

Ik ben onze nieuwe afdeling gaan voorstellen in Centra voor Volwassenenonderwijs en kreeg ongelooflijk veel fijne respons. Intussen zijn we met negen leden. Voor hen is het een fijne manier om mensen te leren kennen, hun Nederlands te oefenen en zich in te zetten voor anderen. Vorig jaar hebben we een concertavond georganiseerd, met optredens van nieuwkomers en hapjes van over de hele wereld. Tussen de optredens door vertelden enkele leden hun migratieverhaal. Om stil van te worden... De reacties waren overweldigend.

Ik ben een van de jongste vrijwilligers voor 11.11.11 maar kreeg wel al veel vragen om samen te werken. Sowieso vind ik het boeiend om nieuwe culturen te leren kennen. Dat heb ik van thuis meegekregen, denk ik. Mijn papa is Indisch, en mijn mama heeft hem op reis leren kennen. Ze hebben altijd veel gereisd, omdat ze dat erg belangrijk vonden. Daardoor heb ik al een stukje van de wereld gezien, ook minder mooie stukjes.

Ik weet dat er wel wat gaande is in de wereld, en dat er mensen zijn die onze steun nodig hebben. Stiekem hoop ik er later mijn beroep van te kunnen maken: bij een ngo aan de slag gaan om nog meer tegen onrecht te kunnen vechten."

Dit portret verscheen op 8 november in Libelle

Deel dit artikel