Vrouwen in DR Congo vragen erkenning voor rol in vredesproces

Begin maart gingen Mary Robinson, gewezen VN-Hoogcommissaris voor Mensenrechten en Nyaradzayi Gumbonzvanda, Algemeen secretaris van WYWCA, op onderzoeksmissie naar Oost-Congo. Op 18 maart 2009 pleitten zij via de Europese pers voor steun aan vrouwenorganisaties in de regio van de Grote Meren.

“Wij waren ook in Liberia om de ontmoeting van vrouwenorganisaties uit de regio van de Grote meren bij te wonen, een initiatief van de presidente mevrouw Ellen Johnson-Sirleaf”, zo steekt Mary Robinson, gewezen presidente van Ierland en VN-Hoogcommissaris voor Mensenrechten van wal. “Het was een begeesterend evenement want over de landsgrenzen heen bestaat een enorme solidariteit tussen de vrouwen van Afrika.”

“Of ze nu uit Rwanda, Liberia of de DR Congo afkomstig zijn, deze vrouwen hebben allen op een bepaald moment in hun leven te maken gehad met geweld en misbruik, ze zijn over het hoofd gezien en hadden het enorm moeilijk om gehoord te worden. In een veranderende maatschappij waar allerlei postkoloniale belangen speelden en corruptie nooit ver weg was, moesten zij zichzelf en hun familie staande houden. En toch hebben wij heel sterke vrouwen ontmoet.”


Deel dit artikel