Vrouwendag: betoging en benefiet Zap Mama

Op de Internationale Vrouwendag van 8 maart vindt in Brussel een manifestatie plaats om de dramatische situatie van vrouwen in Congo aan te klagen. 's Avonds speelt Zap Mama een benefietconcert.

Sinds 1996 zijn miljoenen Congolezen gestorven als gevolg van de oorlogen en conflicten in de Democratische Republiek Congo (DRC). Duizenden vrouwen en meisjes werden verkracht, verminkt en vernederd. Om de situatie van de Congolese vrouwen op de politieke agenda te houden, organiseert het collectief ‘Allen samen voor vrouwen in de Democratische Republiek Congo’ een manifestatie in Brussel op de Internationale Vrouwendag.

Het collectief, waarvan Oxfam-Solidariteit deel uitmaakt, wil de Belgische beleidsverantwoordelijken en opiniemakers eraan herinneren dat het gruwelijke conflict in de DRC nog altijd voortduurt en dat seksueel geweld op vrouwen en meisjes nog steeds als oorlogswapen gebruikt wordt.

Noch de MONUC (de vredesmissie van de Verenigde Naties voor Congo), noch de Congolese regering slagen erin de situatie onder controle te houden en de burgerbevolking te beschermen. De aanvallen op de lokale bevolking, het geweld als oorlogswapen, de gedwongen rekrutering van kindsoldaten, de plundering van de natuurlijke rijkdommen en de zwakheid van de staat belemmeren de vrede en de heropbouw van het land.

Coalitie Allen samen voor vrouwen in Congo
Om samen sterker te staan hebben de organisaties van Belgische en Congolese vrouwen, Belgische ngo’s en andere organisaties zich verenigd in de collectief ’Allen samen voor vrouwen in de DRC’. Deze coalitie formuleert een aantal gemeenschappelijke eisen:

STOP
 • de oorlog
 • het geweld tegen vrouwen
 • de straffeloosheid
 • de plundering van grondstoffen
 • de illegale wapenhandel
JA
 • aan vrede en gerechtigheid
Oproep tot de Belgische overheid
Het collectief Allen samen voor vrouwen in de DRC richt een dringende oproep aan de Belgische regering en haar Europese en internationale partners:
 • de schendingen van de mensenrechten en de oorlogsmisdaden – vooral in de twee Kivu-provincies en in Ituri – moeten worden veroordeeld en de verantwoordelijken voor de nationale of internationale rechtbank aangeklaagd
 • België moet een aanzet geven en een bijdrage leveren tot een duurzame vrede in de Regio van de Grote Meren conform de bepalingen van Resolutie 1325 van de VN-Veiligheidsraad.
Steun de vrouwen in Congo!
De manifestatie van 8 maart wordt georganiseerd zodat iedereen haar of zijn solidariteit kan betuigen met de vrouwen in de Democratische Republiek Congo. Doe mee!
 • Start van de manifestatie: 13uur op het Koningsplein
 • Aankomst en meeting bij het podium op het Poulaertplein (Justitiepaleis).
  Animatie tot 16uur.
 • Benefietconcert:
  ’s Avonds geeft de groep Zap Mama voor de gelegenheid een uniek reünieconcert waarvan de opbrengst naar vrouwen gaat die slachtoffer zijn van geweld in oorlogssituaties in Oost-Congo en Gaza.
  Meer informatie over het concert


Oxfam-Solidariteit DOOR:

Deel dit artikel