Wekelijkse steunbetogingen voor opgepakte journalist in Burundi

Burundi hassan-ruvakuki[Foto: Hassan Ruvakuki]

Sinds enkele weken verzamelen Burundese journalisten en hun sympathisanten iedere dinsdag voor een vreedzame optocht rond het justitiepaleis, in het centrum van de hoofdstad Bujumbura.


Ze eisen de vrijlating van Hassan Ruvakuki, journalist voor Radio France Internationale (RFI). Ruvakuki werd op 8 januari 2013 in beroep tot 3 jaar cel veroordeeld omdat hij in Tanzania een nieuwe rebellengroep had bezocht om er een artikel over te schrijven.De demonstranten willen doorgaan met de wekelijkse optochten tot Ruvakuki wordt vrijgelaten, maar krijgen daarbij regelmatig te maken met de politie. De samenkomst van 19 februari werd ter hoogte van de Belgische ambassade door de politie met traangas en matrakken uit elkaar gedreven. Ook deze week werd de betoging onmogelijk gemaakt.

Dat onafhankelijke journalistiek of vredige demonstraties gehinderd worden is spijtig genoeg in Burundi geen unicum. Voor journalisten, maar ook voor andere personen van het middenveld, is het vaak niet zonder risico om een kritische stem te laten horen. Demonstraties worden regelmatig verhinderd. Twee wetsvoorstellen die nu in de pijplijn zitten dreigen dit nog te versterken: een ervan verplicht journalisten om hun bronnen te benoemen, het ander geeft de overheid meer macht om publieke manifestaties te verbieden.

Parcem (Parole et Action pour le Réveil des Consciences et l'Evolution des mentalités), een van de partners van 11.11.11, vraagt daarom aan de regering om het recht op vrije meningsuiting en vergadering te respecteren en aan de politie om zich professioneel en terughoudend op te stellen tegenover de manifestanten. Faustin Ndikumana, die zijn steun betuigt door deel te nemen aan de manifestaties, is overigens zelf nog steeds het voorwerp van een juridische vervolging vanwege zijn strijd tegen corruptie.

  • Teken de petitie hier
    Reporters zonder Grenzen zijn begin januari met een petitie gestart voor de vrijlating van Hassan Ruvakuki. 
11.11.11 DOOR:

Deel dit artikel