Wetsontwerp over privatisering van de watersector in Amerikaanse senaat

 

Begin maart werd in de Amerikaanse senaat een wetsontwerp ingediend om de watercrisis op wereldschaal aan te pakken door het promoten van de privatisering (onder het mom van "public-private partnerships").

De directeur van de campagne "Publieke Watervoorziening voor Iedereen" http://www.citizen.org/cmep/Water/ reageert hier op:

Hij roept de Senaat op veel aandacht te besteden aan de strijd diewereldwijd gevoerd wordt voor water. Steeds is er een private maatschappij die winst wil maken uit water. Het wetsvoorstel maakt de crisis enkel erger.

De bedoeling om het waterprobleem op te lossen is wellicht goed maar de oplossing is verkeerd. De overheid moet een leidende rol spelen in de publieke watervoorziening. Deze verantwoordelijkheid kan niet zomaar doorgegeven worden aan private bedrijven die water als de "olie van de 21ste eeuw aanzien".

De privatisering slaagt er niet in kwaliteitsvol en betaalbaar water te leveren aan de armen, verhoogt de prijzen, levert geen diensten in arme buurten, veroorzaakt gezondheidsproblemen en veroorzaakt nieuwe milieuproblemen.

In Atlanta (VS) werd het watercontract met United Water, een filiaal van Suez, gestopt. Uit een reeks audits bleek dat de maatschappij bij herhaling de installaties verkeerd beheerde, het aantal werknemers beperkte tot eengevaarlijk laag aantal en de stad kosten aanrekende voor diensten die nooitwerden geleverd.

Hij verwijst verder naar de situatie in Ghana en in Boliviƫ (in El alto kwam de bevolking recent op straat om het vertrek van Suez te bekomen).


 

Deel dit artikel