Zeg niet te gauw, houtskeletbouw

Wie in zijn huis houtplaten van het type OSB, multiplex of MDF gebruikt, betaalt minder dan voor massief hout. Maar, de luchtkwaliteit binnenhuis dreigt erbij in te schieten. Toch zijn de meeste consumenten (én het gros van de verkopers) zich van geen kwaad bewust.

We bellen een doe-het-zelf-zaak in Hoboken. ‘Men heeft mij verteld dat ik moet opletten met formol in OSB-platen. Hebben jullie daar weet van?' ‘Neen, meneer. Voor een vloer kan u dat gerust gebruiken, hoor!'. Bij alle doe-het-zelf-winkels, hetzelfde verhaal. Gevraagd naar de schadelijke uitstoot van zo'n plaat, hoort men het in Keulen donderen.

Gebeld naar de Belgische fabriek van Norbord. Die produceert "SterlingOSB", die onder meer bij Brico in de rekken ligt. Marketing-manager Koen Van Wezemael:‘Vroeger kon je een houtskeletbouw binnenlopen en bedwelmd raken door de formaldehyde. Vandaag is het verhaal van de tranende ogen voorbij. Wij hebben trouwens net een brochure klaar over onze SterlingOSB-Zero', zegt hij fier. ‘Daar zit geen formaldehyde in, behalve formaldehyde die van nature in dennenhout zit en die je herkent aan de typische harsgeur'.

BRON:
MO* Magazine

Deel dit artikel