Ziekenhuizen in Gaza kunnen niet meer!

Het conflict in Gaza gaat zijn derde week in. Voor de burgerbevolking wordt de toestand van dag tot dag uitzichtlozer, ondanks een kortstondige humanitaire corridor (3 uur per dag) en aanhoudende internationale druk om een staakt-het-vuren en onderhandelingen te starten. PMRS, partner van Oxfam, over de toestand in Gaza

Dr. Aeed Yaghi, hoofd van de Palestinian Medical Relief Society (PMRS) in Gaza: “We zijn nu 13 januari 2009. Sinds het begin van het Israëlische offensief werden al 930 mensen gedood, onder wie ongeveer 300 Palestijnse kinderen. Meer dan 4.280 mensen zijn gewond geraakt en terwijl ik spreek sterven er mensen onder het puin of in ziekenhuisbedden, meer mensen raken gewond en meer mensen hebben medische zorg nodig.

Er zijn slechts 2.053 ziekenhuisbedden in Gaza beschikbaar, voor mensen met kanker of nieraandoeningen, voor zwangere vrouwen – voor iedereen. Onze ziekenhuizen kunnen het niet meer aan en onze artsen ook niet. Voordat deze oorlog begon, worstelden we al om in de medische behoeften van onze mensen te voorzien. Door de blokkade konden we niet snel genoeg beschikken over de nodige levensreddende geneesmiddelen en medische uitrusting, waardoor de meest kwetsbare mensen in onze gemeenschap nog meer moesten lijden. Al sinds de eerste dag van de aanval zit ik nu te wachten op een levering van medicijnen.

Deel dit artikel