Zonder snelle hulpactie wacht 13 miljoen mensen in Sahelregio straks een ramp


Oxfam International lanceert een noodoproep voor de Sahel. De organisatie heeft 37 miljoen dollar nodig om een miljoen van de meest kwetsbare mensen in West- en Centraal Afrika te helpen.

  • 13 miljoen mensen, waaronder een miljoen kinderen, lopen groot gevaar door een voedselcrisis die kan uitmonden in een humanitaire ramp.
  • Sinds 2010 daalde de landbouwproductie met 25% als gevolg van de droogte.
  • De voedselprijzen liggen gemiddeld 25 tot 50% hoger dan vijf jaar geleden.
  • De meest kwetsbare gezinnen besteden tot 80% van hun inkomen aan voedsel.

In Tsjaad, Burkina Faso, Mali, Mauritanië, Niger en het noorden van Senegal schommelen de cijfers voor ondervoeding nu tussen de 10 en de 15%. In sommige gebieden is het noodpeil overschreden en gaat het om meer dan 15%. Een humanitaire ramp kan vermeden worden indien er snel actie komt.

Nu actie ondernemen is straks kosten besparen.

"Miljoenen mensen bevinden zich op de drempel van een grote crisis. Alles wijst erop dat de droogte tot een ramp kan leiden. Er moet snel een gemeenschappelijke hulpactie opgezet worden om te beletten dat tienduizenden mensen nodeloos sterven als gevolg van een gebrek aan inlevingsvermogen bij de internationale gemeenschap", zegt Mamadou Biteye, regionaal Oxfam-directeur in West-Afrika.

"Vorig jaar zagen we hoe de situatie in Oost-Afrika uit de hand liep omdat de humanitaire gemeenschap er niet slaagde snel actie te ondernemen. Zo ver hoeft het niet te komen,. Er kunnen duizenden levens gered worden als er snel acties ondernomen worden. Zo simpel is het."

Geconfronteerd met hoge voedselprijzen, schaarste en diepe armoede

De voedselprijzen in de regio liggen gemiddeld 25 tot 50 percent hoger dan de voorbije vijf jaren. Naarmate het hongerseizoen nadert (juli/augustus) kunnen die prijzen nog eens met 25 tot 30 percent stijgen, zodat de meest kwetsbare gezinnen nog een groter risico lopen voor ondervoeding.

In de regio van Tillabery (westen van Niger) is het hongerseizoen vroeg begonnen. De gezinnen zagen hun voedselvoorraden slinken terwijl hun schulden steeds groter werden. De bevolking trok naar de steden op zoek naar voedsel en werk. Meer dan 30.000 kinderen gaan nu niet meer naar school omdat ze hun ouders volgden, zo blijkt uit gegevens van de overheid.

Door de onregelmatige regenval was de oogst in Niger, Tsjaad, Mauritanië, Mali en Burkina Faso erg beperkt. De bevolking had zich bovendien nog niet volledig hersteld van de vorige voedselcrisis in 2010. De voorbije tien jaar zag de bevolking in de Sahelregio het aantal én de intensiteit van de voedselcrisissen voortdurend toenemen.
- In Mauritanië kunnen 700.000 mensen, of bijna een vierde van de gezinnen, amper voldoen aan hun dagelijkse voedselbehoeften.

  • In Tsjaad hebben 3,5 miljoen mensen of meer dan 30 percent van de bevolking te weinig voedsel. In bepaalde delen van Tsjaad trachten bewoners zich te behelpen met de zaadjes die door mieren in termietenheuvels opgeslagen werden. "Als we niet geholpen worden, zullen wij onze dorpen moeten verlaten, zo zei een bewoner.
  • Ook in sommige delen van Senegal werden steeds meer mensen geconfronteerd met een toenemende voedselonzekerheid.

FAO waarschuwt voor voedselcrisis

Volgens de Wereld Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) is de landbouwproductie in de regio sinds 2010 met 25% verminderd. De gezamenlijke graanoogst voor de zes Sahellanden is met 1,4 miljoen ton (kubieke ton) gedaald. Mauritanië werd het zwaarst getroffen: de opbrengst verminderde daar vorig jaar met 52 percent, in Tsjaad ligt de voedselproductie nu 50 percent lager en in Niger 27 percent.

Hoewel de oogsten in de omringende voedselexporterende landen als Niger, Benin en Ghana redelijk waren, lijkt het hoogst onwaarschijnlijk dat zij de voedselnoden van de Sahel volledig zullen kunnen beantwoorden. De voedseltoevoer wordt ook verstoord door problemen rond veiligheid, de voorzieningen van handelaars en het invoeren van handelsbeperkingen in meerdere landen.

De voedselhulp die momenteel op de lokale markt aangekocht wordt, is 15 tot 20 percent goedkoper dan op de internationale markt maar door de hoge prijzen en de onzekerheid rond de aanvoer zullen de prijzen allicht veel hoger komen te liggen dan tijdens de voedselcrisis van 2010.

Volgens de FAO heeft het conflict in het noorden van Mali tot 160.000 mensen op de vlucht gedreven. Meer dan de helft vluchtte naar het naburige Niger, Burkina Faso of Mauritanië. Door geweld in Nigeria kwam er ook minder graan toe in Niger en Tsjaad.

Financiële middelen nodig

Aangezien de volgende oogst pas tegen oktober verwacht wordt, moet er snel een gemeenschappelijke hulpactie komen. Volgens de VN zou naar schatting 724 miljoen dollar nodig zijn om de huidige noden te lenigen. Maar dat bedrag kan nog stijgen als de crisis uitbreidt. Enkele rijke landen hebben al geld ter beschikking gesteld en de Europese Unie was bijvoorbeeld zeer vroeg met ruime schenkingen maar de helft van het nodige bedrag ontbreekt toch nog.


OXFAM ROEPT OP:

Oxfam wil 37 miljoen dollar inzamelen om ongeveer 1 miljoen mensen in de Sahelregio te helpen met voedsel, geld, steun voor de kudden, water, sanitaire voorzieningen en hygiënecampagnes.

BRON:
Oxfam Solidariteit


zie ook: Ondervoeding in de Sahelregio (Rode Kruis)

Deel dit artikel