Zuid-Soedan: een einde maken aan het geweld

Na een poging tot staatsgreep op 15 december is Zuid-Soedan in de greep van intense gevechten. Dit geweld heeft al meer dan duizend doden veroorzaakt. Minstens 180.000 mensen hebben hun huizen verlaten om te om het geweld de ontvluchten. En dat aantal neemt elke dag nog toe. Logo Oxfam-SolidariteitHet geweld en de schendingen van de mensenrechten moeten onmiddellijk stoppen. De politieke leiders van het land moeten hun geschillen op een vreedzame en constructieve manier oplossen. De internationale druk moet gehandhaafd blijven, zodat alle partijen in het conflict de gevechten stopzetten.

Op 27 december, op een regionale crisistop in Nairobi, Kenia, hebben de Zuid-Soedanese autoriteiten zich bereid verklaard tot een onmiddellijk staakt-het-vuren met de rebellen. Dit akkoord is een stap in de richting van het einde van het geweld en deze onderhandelingen zijn positief, maar ze kunnen slechts tot concrete resultaten leiden indien alle betrokken politieke leiders er op een constructieve manier aan deelnemen.

Eens de vijandelijkheden beƫindigd, kan de veiligheid op lange termijn enkel verzekerd worden indien alle partijen verantwoordelijk voor de doden en de schendingen van de mensenrechten, dit beseffen en indien een verzoeningsproces opgestart wordt.

 
BRON:
Oxfam Solidariteit
Oxfam-Solidariteit DOOR:

Deel dit artikel