Zuid-Soedan: humanitaire crisis en voedselcrisis

 

soedan crisis oxfamsol

In Zuid-Soedan gaat de veiligheid van 7 miljoen personen er zeer snel op achteruit. We konden sinds het begin van deze crisis al meer dan 116.000 personen te hulp schieten, door drinkbaar water aan te bieden, waterzuivering te voorzien en acties te ondernemen om de voedselveiligheid te versterken.


 

Het conflict in Zuid-Soedan heeft het leven gekost aan miljoenen mensen. De kwetsbare bevolkingsgroepen blijven vluchten van de gevechten, die het land verdelen. De Zuid-Soedanese regering en de partijen die betrokken zijn bij het conflict moeten onmiddellijk een staakt-het-vuren uitroepen. De internationale gemeenschap moet zijn inspanningen vergroten. Zo kan men het conflict een halt toeroepen en levens redden dankzij een massale bijdrage aan noodhulp.

 

Een voedselscrisis op grote schaal


Meer dan 1 miljoen mensen zijn gevlucht als gevolg van de gevechten. Daarvan vluchtten 270.000 mensen naar buurlanden. De markten en ziekenhuizen zijn verwoest. De landbouwcyclussen zijn verstoord. Er is onvoldoende plantgoed en de seizoensregens verergeren de situatie. Er is een voedselcrisis op grote schaal aan de gang: als ze niet meer hulp krijgen, zullen meer dan 7 miljoen personen het komende jaar blootgesteld worden aan een groot risico op ernstige voedselonzekerheid.

"De percentages van ondervoeding zijn al alarmerend, maar er is nog tijd om het ergste te voorkomen", bevestigt Winnie Byanyima, algemeen directrice van Oxfam International. "De internationale gemeenschap leek verbijsterd door de snelheid waarmee de situatie achteruit is gegaan, maar we kunnen de situatie niet aan het lot overlaten. We moeten reageren."


 

Hulp aan 116.000 personen


Oxfam is in de regio aanwezig sinds 1983. Ze biedt zowel humanitaire hulp als ontwikkelingshulp aan de meest kwetsbare gemeenschappen. In de huidige crisis bestaat onze interventie eruit om een watervoorraad aan te leggen, om sanitaire installaties te bouwen en om de hygiëne te verbeteren. Oxfam bezorgt ook steenkool en energiezuinige fornuizen aan miljoenen mensen die hun huizen ontvlucht hebben en onderdak vonden in de VN-kampen in Juba en Awerial. Tot nu toe hebben we water, hygiënische en sanitaire voorzieningen gegeven aan meer dan 116.000 personen in Zuid-Soedan. Oxfam voorziet ook water en waterzuivering voor de vluchtelingen in Oeganda en Gambella (Ethiopië).

Steun de humanitaire interventies van Oxfam-solidariteit door een gift te doen op de rekening BE37 0000 0000 2828 met de mededeling: "9900".

Lees verder op Oxfamsol.be ...


Meer info:

 

BRON: Oxfam Solidariteit

Deel dit artikel